Potrivit Prime Transaction, la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), joi a fost o noua zi de consolidare pe piata bursiera, in conditiile in care majoritatea actiunilor importante au inregistrat usoare cresteri.

La Bursa Electronica Rasdaq, cel mai tranzactionant emitent de la prima categorie a fost Rompetrol SA (VEGA), insa rulajul nu a depasit 65 mii RON.

BVB - Bursa de Valori Bucuresti

Joi a fost o noua zi de consolidare pe piata bursiera, in conditiile in care majoritatea actiunilor importante au inregistrat usoare cresteri. In linii mari, titlurile Blue-Chip au avut oscilatii mici la nivelul preturilor de inchidere, cu toate ca la unele in timpul sedintei au existat unele miscari mai ample de curs.

Un pilon de sustinere a bursei a fost segmentul petrolier, cu toate ca SNP nu a avut sustinere pana la final, insa acelasi lucru l-am semnalat la bursele din Polonia si Cehia, unde actiunile celor doua mari companii petroliere (PKN Orlen si Unipetrol) au crescut astazi cu 3-4%.

Lichiditatea a fost una media la bursa bucuresteana, unde valoarea totala a tranzactiilor s-a apropiat de 33 milioane RON.

Petrom Bucuresti (SNP) a avut cea mai buna lichiditate, cu un volum de 17,7 milioane actiuni tranzactionate, mai mult decat media obisnuita. Cursul a crescut spectaculos in primele minute ale sedintei, atingand un maxim de 0,4350 RON/actiune, pentru a reveni la fel de rapid la o medie de 0,4240 RON/actiune, unde a evoluat pana la final.

De asemena, au existat si doua tranzactii mari, cu mai mult de 3 milioane actiuni fiecare in jurul acestei medii, ceea ce a sustinut lichiditatea buna de astazi.

Dupa saltul acela la 0,4500 lei, de la inceputul lunii, titlurile SNP par sa se fi consolidat deasupra pragului de 0,4200 lei in ultima perioada, un fapt pozitiv, mai ales ca in aceasta a doua jumatate a anului tendinta generala a cursului a fost de scadere, pe o piata care crestea.

In sedinta de joi, actiunile Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) au avut o evolutie buna, materializata in atingerea unui maxim de 0,1150 RON/actiune si inchiderea pe o crestere de 1,8%, la 0,1130 RON.

In segmentul bancar am fost privati de evolutii spectaculoase, cele trei actiuni evoluand liniar, in jurul preturilor de ieri. Nici una nu a scazut, cu toate ca nu au existat nici cresteri mari. Cea mai tranzactionata a fost Banca Transilvania (TLV), cu un rulaj de 4,66 milioane RON, o lichiditate medie.

Cursul a atins pragul de 1,2000 RON/actiune, insa a avut o evolutie foarte echilibrata, inchizand chiar la media de 1,1900 RON (+0,9%).

Sicomed Bucuresti (SCD) a fost printre cele mai lichide actiuni ale sedintei de joi, cu un rulaj total de 2,37 milioane RON. Practic, la Sicomed a fost vorba de un ordin mare plasat la cumparare, de circa 2,4 milioane actiuni, care a fost partial servit, achizitionand dintr-o lovitura un pachet de 1,5 milioane titluri, la pretul de 1,3800 RON/actiune.

La acest curs a evoluat SCD pana la finalul sedintei, pe volume foarte mici tranzactionate, fara nici o modificare fata de sedinta precedenta.

Actiunile SIF au traversat o sedinta modesta, in care nu au inregistrat miscari mari de curs, majoritatea inchizand pe usoare cresteri (3 au crescut, una a scazut – SIF5 – si doua au inchis la acelasi pret de ieri). Cel mai mare volum valoric a fost realizat cu actiuni SIF Banat-Crisana (SIF1), rulaj de 3,16 milioane RON.

De asemenea, SIF1 e singura care a crescut semnificativ la inceputul sedintei, cand a atins un maxim de 1,9100 RON/actiune. Ulterior s-a echilibrat mentinandu-se pana aproape de final SIF-ul cu cea mai mare crestere de curs, pentru a inchide in urma unor ordine de vanzare, la 1,8900 RON/actiune (+0,5%).

BER - Bursa Electronica Rasdaq

In sedinta a patra a saptamanii, Rompetrol SA (VEGA) a fost emitentul cel mai tranzactionat de la prima categorie, insa rulajul nu a depasit 65 mii RON. Cursul a scazut cu 1,6% la pragul de 0,0600 RON/actiune, care este si minimul ultimei luni. De altfel, titlurile VEGA se afla de mai mult de o luna pe o tendinta descendenta, scazand de la 0,0700 RON la 0,0600 RON, cu circa 14,3%.

Actiunea cu cel mai mare rulaj este Unirea Shopping Center Bucuresti (SCDM), cu 415,6 mii RON. Pe piata principala s-au executat doar doua tranzactii, cu 7000 de actiuni, ambele la pretul de 54,0000 RON/actiune (+8%).

La aceasta se adauga Mecanica Rotes Targoviste (METY), unde in doua tranzactii s-au transferat 46500 actiuni, circa 2% din numarul total de actiuni emise, la 4,3500 RON/actiune (+8,8%).