In emisiunea Romania la Raport realizata de Andreea Pora la Radio Mix, vicepremierul Gheorghe Pogea a cerut liderilor sindicali sa pasuiasca Guvernul anul acesta si sa nu mai ceara cresterea salariilor pana la integrarea europeana.

"Trebuie sa avem un interval de timp, un ragaz, pentru ca prea multe s-au adunat acum.

Vedeti, veniturile din Romania au crescut in termeni nominali cu 17.8%, iar in termeni reali, fara inflatie, 13% si toate s-au dus pe deficitul de cont curent, pentru ca Romania nu este capabila, si este o realitate, natiunea in care traim cu totii sa ofere bunuri si servicii pentru ca toata lumea s-a opus reformei din economie", a declarat Pogea.

Liderii sindicali i-au spus ca Executivul nu poate pretinde populatiei sa accepte preturi ca in Uniunea Europeana, iar salariile sa fie cele mai mici dintre toate tarile membre.

Dascalii tineri consuma doar 10% din fondul de salarii al Educatiei

Vicepremierul Gheorghe Pogea a declarat in emisiunea Romania la Raport ca raportul intre salariile profesorilor tineri si cei varstnici este de 1 la 5.

Vicepremierul sustine ca diferentele de venituri provin din sporurile salariale, care se acorda pentru vechime, fidelitate, stres, pentru merit, indemnizatia de conducere si pentru stabilitatea cadrelor didactice din mediul rural.

"Fondul de salarii in Romania din invatamant are 58.000 de miliarde de lei. Din cele 58.000 de miliarde tinerii, profesorii tineri din invatamantul preuniversitar si universitar sunt circa 19 %, iar acesti oameni consuma din fondul de salarii mai putin de 10%, deci 5.000 de miliarde", a spus Gheorghe Pogea.

In replica, presedintele FSLI, Aurel Cornea, a spus ca sindicatele au sustinut intotdeauna aplicarea unui diferentieri salariale in functie de performanta dascalilor.

"Salariul mediu in invatamant este, la ora actuala, sub nivelul ajutorului care se da unei mame pentru ingrijirea copilului. Noi am sustinut chiar sa existe o salarizare diferentiata in functie de calitate", a declarat Aurel Cornea.

Cornea a mentionat ca niciuna din federatiile sindicale nu a semnat vreun acord cu Guvernul. El a declarat ca profesorii vor respecta hotararea judecatoreasca, indiferent daca va fi in favoarea sau in defavoarea lor, iar anul scolar nu este in pericol de a fi inghetat.

"Nu se pune problema inghetarii anului scolar. Noi avem decenta, respect fata de elevi, fata de parintii lor, fata de profesionalismul nostru si, ca atare, inca de la inceputul grevei noi am facut grafice de recuperare a materiei", a afirmat Cornea.

In privinta primului ministru, Aurel Cornea a spus ca nu vor cere demisia premierului Calin Popescu Tariceanu.