In ultimele saptamani, in Senatul Romaniei mai mult s-a stat degeaba decat s-a lucrat. Si asta din cauza ca stimabilii alesi au prins gustul dulce al chiulului in masa.

Si de ce n-ar chiuli, daca tot nu pot fi trasi la raspundere in nici un fel? Prevazatori, cand au elaborat noul regulament, senatorii au eliminat orice posibilitate de sanctionare a celor care lipsesc nemotivat de la sedintele de plen.

Acest fapt este recunoscut de insusi presedintele Vacaroiu: "Probabil colegii nostri au presimtit cand au facut regulamentul si au scos sarcinile pe care le avea..., regulamentul nu prevede (n.r. - vreo sanctiune), dar noi o sa adoptam statutul parlamentarului, si acolo exista".

Pana la adoptarea statutului insa va mai trece ceva vreme, iar procesul de legiferare este deseori blocat de lipsa de cvorum. Vechiul regulament prevedea o diminuare a indemnizatiei parlamentarilor care lipseau nemotivat.

Vacaroiu sustine ca in acest moment, in calitatea sa de presedinte, nu poate lua nici o masura pentru a-i tine pe senatori in sala de plen. "Ma deranjeaza aceasta absenta..., singurul lucru pe care pot sa-l fac este sa-i chem pe liderii de grup si sa discut cu ei", spune Vacaroiu. Dupa cate se pare, aceste discutii nu rezolva deloc problema.

Mai in gluma, mai in serios, Vacaroiu sustine ca le va propune liderilor de grup sa afiseze lista chiulangiilor prin judetele in care au fost alesi. In plus, Vacaroiu ar accepta solutii si din partea ziaristilor pentru a-i obliga in vreun fel pe senatori sa nu mai chiuleasca: "Daca imi dati o sugestie, accept cu cea mai mare placere".