Cotidianul spaniol El Pais a scris vineri despre intentia Consiliului de Ministri de a semna un acord cu guvernul roman pentru repatrierea minorilor romani neinsotiti de pe teritoriul spaniol. In ultimii doi ani, numarul minorilor romani a ajuns la 1009, al doilea dupa cel al marocanilor minori, de 6382.

Acordul se inscrie in strategia guvernului spaniol de a combate imigratia minorilor neinsotiti, strategie ce se bazeaza pe trei directii: prevenirea, pentru a evita parasirea tarii de origine cu destinatia Spania; protectia minorilor, deja ajunsi in Spania, de catre serviciile sociale din regiunile autonome; si repatrierea asistata, conform acordurilor internationale.

Conventia, ce va fi semnata de guvernele celor doua tari cel mai probabil luna viitoare, intentioneaza sa rezolve problema minorilor romani expusi riscului de a fi abuzati, exploatati sau inclinati sa comita infractiuni.

In vederea unei rezolvari eficiente, se va institui un Comitet de Monitorizare, format din specialisti din ambele tari, ce va stabili limite concrete de timp pentru localizarea copiilor, va facilita intoarcerea lor in tara si va face schimb de informatii in vederea prinderii traficantilor de carne vie.

La 2 decembrie se va finaliza un astfel de acord cu guvernul marocan.