Romania isi cauta inca locul pe piata pachetelor turistice de iarna, iar cererea creste odata cu investitiile in infrastructura si cu promovarea acestora.

Numarul turistilor straini care ne vor vizita tara de sarbatori ar putea creste in acest an cu 7-15% fata de cel inregistrat in 2004, fiind consemnata o majorare a cererii acestora pentru ofertele pensiunilor rurale si pentru pachetele de servicii cu schi inclus.

Interesati de oferta autohtona pentru petrecerea vacantei de iarna si a Revelionului sunt in special turistii din tarile invecinate, la care se adauga englezii si italienii, dupa cum ne-a declarat Gheorghe Fodoreanu, presedintele Comisiei de incoming a Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT).

"Se constata o crestere sensibila a cererii pentru pensiunile rurale, in sistemul de cazare la particulari si pentru pachetele de servicii pentru statiunile montane care ofera in pret, pe langa cazare, serviciile de masa si programe de devertisment si echipamentul si scoala de schi. S-au inmultit pistele cu tractiune mecanica", ne-a declarat oficialul ANAT.

Acesta estimeaza astfel o crestere a numarului de turisti care vor veni de Sarbatori sau la schi in tara cu 7-15%, in functie de calitatea ofertei. Ca si in anii trecuti, in topul preferintelor se afla cosmopolita Poiana Brasov, statiune in care infrastructura este cea mai dezvoltata.

La mare cautare este si oferta unor statiuni precum Semenic sau Stana de Vale - aflate in apropierea granitei, dar si Vatra Dornei - vestita pentru calitatea partiei si a serviciilor, sustine Fodoreanu. Cu toate acestea, "oferta autohtona pentru schi si cea de iarna, in general, este inca in constructie.

Poiana Brasov este la un nivel extraordinar, dar restul statiunilor, nu prea", ne-a mai informat reprezentantul ANAT.

"In general, infrastructura este la nivelul de 60-70% din ce ar trebui, dar calitatea serviciilor a crescut insa in ultimii ani".

Citeste articolul complet in Gardianul