Raspunsurile evazive si nu rareori tacerea Washingtonului la acuzatiile privind centrele de detentie si cele de informatii antiteroriste secrete ale CIA in Europa starnesc spiritele si mai tare pe batranul continent.

Problema inchisorilor americane in afara SUA, suspectate a fi adevarate centre de tortura, devine din ce in ce mai mult nu atat o chestiune de incalcare a drepturilor fundamentale ale omului, ci un conflict politic transatlantic care afecteaza grav imaginea guvernelor europene implicate.

Astfel, informatia apa-ruta in ,Washington Post" conform careia Franta gazduieste un cartier general al retelei de Centre de informatii antiteroriste secrete (CTIC) ale CIA impreuna cu alte agentii nationale, incendiaza spiritele la Paris, un reprezentant de baza al politicii antiamericane in Europa.

Agentii americani si cei francezi, britanici, germani, australieni si canadieni din structurile CTIC-urilor coordo-neaza capturarea suspec-tilor straini de terorism din intreaga lume. Cartierul general din Franta numit Alliance este, potrivit cotidianului american, doar unul din lantul secret de centre secrete existente in 20 de tari-gazda din Europa, Orientul Mijlociu si Asia.

Aici, ca si in centrele din Indonezia si Uzbekistan, se iau zilnic decizii privind modalitatea si momentul de capturare a suspectilor, privind interogarea si tinerea acestora in detentie si in general privind distrugerea bazei de sprijin a retelei Al-Qaida.

Citeste articolul complet in Adevarul