Concursul de rezidentiat a avut loc fara incidente, majoritatea candidatilor apreciind masurile de securitate luate de Ministerul Sanatatii, transmite Radio Romania Actualitati.

Desfasurat in patru centre universitare, Bucuresti, Cluj Napoca, Craiova si Tg,Mures, examenul a reunit peste 5.700 de absolventi ai facultatilor de medicina si farmacie.

Pentru prima data, subiectele au fost elaborate de o comisie, ai carei membri au fost alesi prin tragere la sorti.

Prezent la Facultatea de Medicina "Carol Davila" ministrul sanatatii a declarat postului Romania Actualitati:

Eugen Nicolaescu: "Este prima oara cand in comisiile de elaborare a subiectelor au fost trase la sorti, tocmai pentru a ne da noua garantia ca subiectele vor fi facute cinstit si ca nu vor fi candidati care vor putea sa afle dinainte care vor fi subiectele date. Comisiile au fost izolate.

In al doilea rand, componenta comisiilor va ramane in continuare secreta.

In al treilea rand, este anul in care avem mai putini participanti la examenul de rezidentiat, si pe mine ma ingrijoreaza acest lucru, pentru ca dupa cum se cunoaste in sistemul de sanatate exista un deficit important de cadre medicale cu studii superioare - vorbim aici de medici, in primul rand, si mai ales medici cu specialitati".

Ministrul Eugen Nicolaescu a mai spus ca reforma pregatita pentru sistemul de sanatate va aduce imbunatatiri si in ceea ce priveste salarizarea rezidentilor.

Eugen Nicolaescu: "Reforma pe care vrem s-o facem vrea sa translateze o parte din activitate de pe mediul spitalicesc catre cel prespitalicesc si, in speta, si medician de familie si medicina de specialitate in ambulatoriu.

Este o parte a reformei pe care sper s-o inteleaga viitorii absolventi de medicina si de rezidentiat si in felul acesta sa atragem cat mai multi medici in sistemul nostru", a concluzionat Nicolaescu, citat de postul public de radio.