Cand a fost lansat primul ziar exclusiv on-line, www.revistapresei.ro (actualmente HotNews.ro) domeniul Internet era considerat neatragator de marile cotidiane din Romania. Intre timp, situatia s-a schimbat radical din cauza mai multor factori.

Internetul a cunoscut in ultimii ani o dezvoltare spectaculoasa iar numarul utilizatorilor e tot mai mare. Shoppingul pe Internet sau alte servicii sunt acum o realitate. In aceste conditii publicitatea pe Internet a inceput sa creasca tot mai mult.

Cititorul este tot mai mult atras de ziarele on-line datorita posibilitatilor multiple ale acestora fata de presa scrisa: continut original, fotografii, arhive, posibilitati de participare a utilizatorilor, stratificarea continutului, navigare facila, forum, convergenta mediilor, posibilitati de customizare. Si inca un amanunt, deloc de neglijat: gratuitatea informatiei.

Desi majoritatea presei romanesti beneficiaza de o prezenta online, sunt foarte putine cazuri in care varianta online este conceputa folosind arsenalul de caracteristici specifice acestui mediu. Site-urile institutiilor de presa traditionale sunt inca la nivelul a ceea ce specialistii numesc „shovelware".

Articolele care apar in format traditional sunt pur si simplu copiate in versiunea online, cu alte cuvinte, continutul (unui ziar spre exemplu) este incarcat „cu lopata" in pagina de Web.

Cotidiane mari precum "Cotidianul" si "Averea" si-au lansat versiuni on-line puternice incercand sa castige publicitate si pe internet. Evenimentul Zilei pregateste si el un astfel de sit. Mai multe cotidiane centrale si-au relansat sit-urile in acest an.

Redactiile on-line tind sa devina redactii separate de cele ale ziarului scris respectand regulile jurnalismului on-line, actualizand pagina permanent si adaptandu-si continutul dupa profilul cititorului de pe internet.

Astfel, aceste redactii se bat pentru publicitate cu ziarele on-line sau de index (cele care fac doar o selectie din alte ziare fara sa aiba continut propriu). Lupta se anunta a fi tot mai dura. O dovada in acest sens o constituie si hotararea CRP de a interzice ziarelor on-line preluarea de continut din alte ziare.