In toata lumea civilizata, hotelurile de lux au locul lor. Si clientii lor, numerosi, dispusi sa plateasca oricat pentru conditii ireprosabile, uneori mai rafinate decat cele de-acasa. Exista si in Romania astfel de hoteluri, de 5 stele. Dar numai 8.

Potrivit unor standarde nescrise, cele mai scumpe hoteluri din lume au cam tot ce-si poate imagina un turist sau un om de afaceri ca ar putea avea nevoie pe timpul sederii: camere gigantice, superconfortabile, finisaje de lux, dotari ultramoderne, servicii impecabile, facilitati de toate genurile, incepand cu centre de sanatate si intretinere si terminand cu baruri discrete, in care un pianist

celebru isi impleteste degetele pe deasupra clapelor, sali de conferinta sau cele mai scumpe magazine.

Din secunda in care ai intrat intr-un astfel de hotel te simti rege, te simti stapan, inclusiv prin unghiul de inclinare a majordomului la plata bacsisului. Zgomotul produs de pantofii ce au costat mii de dolari se pierde in fibrele covoarelor groase si pana si muzica discreta din lift se teme sa nu-ti tulbure imparateasca urcare catre apartamentul gatit ca pentru sosirea lui Ludovic al XIV-lea.

In restaurant, ospatarii isi tin respiratia in timp ce-ti asaza scaunul, sosul de portocale ce zugraveste pieptul de rata descrie un cerc perfect, iar servetul cu care iti stergi mainile obisnuite sa scrie cecuri pline de zerouri este mai alb decat ar spera vreodata orice firma de detergenti.

Lucrurile stau cam la fel si in Ro-mania, cererea conducand la modernizarea, includerea in lanturi internationale si chiar construirea de la zero (in doua din cazuri) a 8 hoteluri clasificate la nivelul maxim de 5 stele.

Toate sunt cunoscute sau, mai degraba, celebre (cu exceptia unuia) si cumuleaza aproximativ 1.000 de camere si apartamente. Iar cei care vor sa-si testeze limitele de confort pot cheltui intre 125 si 1.200 de euro pe noapte intr-o camera de lux.

Citeste articolul intreg in Saptamana Financiara