Ministerul Finantelor Publice a pregatit un ordin referitor la procedura stabilirii din oficiu a impozitului pe venit in cazul persoanelor fizice care nu depun declaratia de venit in termen de 15 zile de la primirea instiintarii, prin care organul fiscal le notifica depasirea termenului legal de depunere.

Pentru estimarea bazei de impunere, organul fiscal va avea in vedere toate datele si documentele care au relevanta pentru estimare. Estimarea consta in identificarea acelor elemente care sunt cele mai apropiate situatiei de fapt fiscale, urmarindu-se stabilirea corecta a bazei de impunere.

La estimarea bazei de impunere se vor avea in vedere urmatoarele documente si informatii relevante pentru impunere: documente existente la dosarul fiscal al contribuabilului, referitoare la perioade de raportare privind anul in curs sau anii anteriori, dupa caz: declaratii fiscale, rapoarte de inspectie, informatii primite de la alte organe fiscale, informatii despre contribuabili cu activitati

similare. Astfel, se va identifica rezultatul cel mai apropiat situatiei de fapt fiscale, care va fi ajustat in functie de rata inflatiei comunicate de Comisia Nationala pentru Statistica.

Actul normativ stabileste in detaliu cum se calculeaza veniturile nete din salarii sau din activitati independente, precum si venitul net din cedarea folosintei bunurilor.

Venitul anual global se stabileste prin insumarea veniturilor nete din activitati independente, din salarii, din cedarea folosintei bunurilor din tara si din strainatate ca diferenta intre venitul anual global si deducerile personale de baza.

Citeste articolul intreg in Saptamana Financiara