Cu ocazia targului Gaudeamus, "Carte de invatatura" – editia a XII-a (23-27 noiembrie 2005) Editura Herald va organiza o serie de evenimente la standul sau (228, 239) din Pavilionul central al Complexului expozitional Romexpo.

LANSARE DE CARTE

  • Vasile Andru – VIATA SI SEMN

    Joi, 24 Noiembrie 2005, orele 16.00, SPATIUL DE LANSARE–INEL1

    Vasile Andru a scris peste 25 de carti. Calatoreste mult si participa la simpozioane internationale de istoria religiilor. Din 1990 structureaza si coordoneaza Centrul de Practica Isihasta din Bucuresti: "Viata si semn este cartea care mi‑a adus multi cititori.

    Mai multi si mai fideli decat cartile de proza. Continutul ei venea dintr‑o zona de tacere si raspun­dea unei mari nevoi de sacru.

    Am vrut ca, in aceste pagini, sa grupez, sub forma unui jurnal initiatic, insemnari din practica personala si sa atest nume de personalitati spirituale din spatiul carpatic. Am vrut sa dau o imagine despre lucrul tainic romanesc din acesti ani, lucru ce propunea o Cale".



    Lansarea proiectului editorial „MANUSCRIS"

  • MANUSCRISELE DE LA MAREA MOARTA – trad. Simona Dumitru

  • EVANGHELII GNOSTICE – trad. Anton Toth

    Vineri, 25 Noiembrie 2005, orele 16,00-17,00, SALA DE MARMURA

    Cercetari intreprinse in ultimii doua sute de ani au scos la iveala documente de o mare insemnatate: in 1853 Tischendorf descopera Codexul Sinaitic (cuprinzand scrieri tinand de Noul Testament); in 1945 este gasit depozitul de tratate gnostice de la Nag Hammadi; in 1947 sunt publicate manuscrisele eseniene de la Marea Moarta, etc.

    Toate aceste scrieri reconfigureaza ideile noastre cu privire la o perioada de exceptionala efervescenta spirituala ce poate fi cuprinsa cu aproximatie intre 200 i.H-200 d.H.

    Colectia lasa manuscrisele sa se exprime si sa dea marturie despre niste oameni care, desi diferiti prin dogme si crezuri, au in comun aspiratia sincera spreAbsolut.


    MANUSCRISELE DE LA MAREA MOARTA
    ***

    Celebrele manuscrise de la Marea Moarta ar trebui privite ca ceva mai mult decat un simplu subiect al controverselor savante.

    Ele au o valoare nepretuita nu atat prin bogatele informatii cu privire la comunitatile eseniene de langa Marea Moarta cat mai ales prin faptul ca transmit mesajului religios al unor oameni care au renuntat la lume pentru a incerca sa-l afle pe Dumnezeu in pustie.


    EVANGHELII GNOSTICE
    ***

    In secolul I d.H. termenul de gnostic era folosit de un important grup al noii comunitati crestine. Membrii acestui grup mar­turiseau nu doar credinta in Hrisos si in mesajul sau, ci si o "cunoastere particulara" sau o experienta revelatoare a divinului, adica gnosis.

    Volumul cuprinde cinci texte gnostice de prima importanta: Evanghelia dupa Maria, Evanghelia Ade­va­rului, Evanghelia Egiptenilor, Evanghelia dupa Filip si Evanghelia dupa Toma.


    APOCALIPSE ALE NOULUI TESTAMENT
    ***

    Apocalipsa lui Moise, Apocalipsa lui Ezdra, Apocalipsa lui Pavel, Apocalipsa lui Ioan, Apocalipsa lui Petru, Apocalipsa Fecioarei, Apocalipsa lui Sedrah – iata numai cateva din scrierile antologate.

    Desi au ramas in afara canonului din diverse motive (descoperiri tarzii, suprapuneri de motive etc.), ele se bucura totusi de un deosebit respect, influentand puternic gandirea crestina, arta sacra si reprezentarile populare.