Conducerea televiziunii publice a alocat "aproximativ" 100.000 de euro doar pentru evaluarea dezastrului organizational prin care trece institutia. Iar procesul de refacere structurala a TVR abia a inceput, a anuntat saptamana trecuta presedintele Tudor Giurgiu, care a prezentat primele schimbari prin care va trece echipa sa in perioada urmatoare.

Dupa sase luni de analiza, compania britanica Deloitte a prezentat recent TVR rezultatele primului studiu organizational al postului public de televiziune din Romania. Ideea centrala care se poate citi printre randurile celor 116 pagini din raport este ca de vina pentru problemele actuale ale TVR sunt in principal oamenii si comunicarea greoaie dintre ei.

Presedintele Tudor Giurgiu a anuntat, martea trecuta, ca procesul de "reorganizare structurala" a societatii pe care o conduce va incepe la 1 decembrie, pe baza recomandarilor facute de Deloitte. El considera insa "inoportuna" curatirea TVR prin disponibilizari rapide.

Drept urmare, reorganizarea si strategia de dezvoltare a televiziunii publice urmeaza, pentru inceput, modelul permutarilor si combinatiilor de posturi, din prezentarea oferita saptamana trecuta presei reiesind ca disponibilizarile ar putea veni abia odata cu planul de dezvoltare pe termen lung.

"Aproximativ" 1.000 de euro/pagina

Pentru cele 116 pagini de analize si recomandari, TVR a platit "aproximativ" 100.000 de euro, a declarat Tudor Giurgiu.

Ghilimelele se datoreaza faptului ca suma exacta ramane un mister, deoarece contractul cu Deloitte este confidential, in pofida faptului ca multe dintre prevederile lui - inclusiv costul exact al studiului - sunt de interes public, fiind vorba despre o institutie care traieste in buna masura din banii contribuabilului.

Banii au fost alocati in mod direct, fara licitatie, in virtutea unei legi ce dateaza de 11 ani (Legea 41/1994 de organizare si functionare a TVR). Aceasta permite directorului general al TVR sa "aprobe, in conditiile legii, angajarea de specialisti, pe termen limitat, pentru efectuarea de studii, lucrari, determinari si alte asemenea, necesare societatii".

Citeste articolul intreg in Saptamana Financiara