Dupa 24 de ani de cand s-a stabilit in Franta, Marcela Saftiuc se intoarce sa cante intr-un oras din Transilvania, Bistrita. Ea a fost invitata sa concerteze in prima seara a Festivalului National pentru Tineret Bistrita folk, editia a IV – a, care se va desfasura in zilele de 25 si 26 noiembrie, la Casa Municipala de Cultura din Bistrita.

In aceeasi seara vor sustine recitaluri pe scena festivalului si alti cantautori romani: Ducu Bertzi, Marius Batu si Mihai Nenita, Victor Socaciu, grupul bucurestean Andante, Florin Sasarman si Alexandru Filip, dar si grupul Acord din Alba Iulia, castigatorul Marelui Premiu al editiei a III – a.

Marcela Saftiuc a emigrat in Franta in anul 1981, stabilindu-se mai intai in Lyon de unde, dupa cativa ani s-a mutat in Paris.A ramas insa in memoria iubitorilor muzicii folk romanesti ca fiind cea care a adus pe scenele de spectacol, in anii ’70, cantecul Fiii lacrimilor tale, inspirat dintr-un cantec bisericesc transilvanean, pe care l-a si imprimat pe un disc single la Casa de discuri

Electrecord. Marcela Saftiuc a marturisit ca se simte legata afectiv de Bistrita, oras in care si-a petrecut 3 ani, ca stagiara, fiind profesoara de limba franceza la unul dintre liceele de acolo.

Pe scena Festivalului National pentru Tineret Bistrita folk va evolua, in acest an si cantautorul George Ani, bistritean de origine, dar stabilit la Nurnberg, Germania in urma cu 15 ani.

El va sustine un recital in seara a doua a festivalului, alaturi de Nica Zaharia, Vali Serban si Hans Knall, Maria Magdalena Danaila, Vasile Seicaru si Mircea Baniciu si Vlady Cnejevici, fosti membrii in grupul Pasarea Colibri. Pentru sectiunea concurs, destinata tinerilor folkisti cu varsta pana la 30 de ani, organizatorii manifestarii au pregatit premii de 25 de milioane de lei.