Principiul „corectitudine politica" atinge forme absurde in Franta. Canalele de televiziune se autocenzureaza, presa vorbeste numai despre „criza sociala", iar cind Sarkozy afirma ca Franta exporta teroristi in Irak, toate ziarele tac milc.

Criza suburbiilor a pus mediile franceze intr-o mare dilema: „Trimitem echipele de jurnalisti pentru ca ard masini sau masinile ard pentru ca noi trimitem echipe de jurnalisti?" Intrebarea hamletiana formulata de Patrick Lecocq, redactorul-sef de la France 2, este luata in serios de mai multe posturi de televiziune.

Ca dovada, France 3 a renuntat sa mai comunice numarul de masini incendiate, pentru a nu promova „competitia" dintre tinerii care spun ca „in orasul nostru sint incendiate mai multe masini decit in al vostru".

Canalul de stiri LCI a facut acelasi lucru, motivind insa si teama de a nu face jocul dreptei radicale. „Politica in Franta se orienteaza spre dreapta, iar eu nu doresc ca politicienii din aripa dreapta sa ajunga pe locul doi sau chiar pe primul loc pentru ca noi am aratat masini arse la televizor", a spus Jean-Claude Dassier, directorul general LCI.

Dictatura „political correctness"

Pe linga teama de a nu alimenta noi violente, mediile franceze se feresc si de un alt aspect: sa nu sugereze ca ar fi vorba de un conflict religios. Corespondentul agentiei de presa germane DPA la Paris, Hans-Hermann Nikolei, ne-a declarat: „Acum, mediile nu mentioneaza decit foarte succint incendierile moscheilor si ale bisericilor.

Cu abia citeva saptamini in urma, aceste incidente ar fi fost insotite de fiecare data de reafirmarea luptei antifasciste, dar acum sint mentionate sec, fara comentarii. Iar asta, pentru ca exista teama ca un conflict religios sa nu se suprapuna peste acest conflict social".

In textul stirilor nu se spune niciodata ca cei care incendiaza sint musulmani sau de culoare, lucru remarcat si de secretarul Academiei Franceze, Hélène Carrère: „Corectitudinea politica a televiziunii noastre este aproape la fel ca si cenzura mediilor din Rusia. E un cosmar: avem legi care ar fi putut fi imaginate de Stalin.

Oamenii nu pot sa-si exprime opiniile despre grupurile etnice, despre al Doilea Razboi Mondial sau despre multe alte lucruri, pentru ca sint imediat considerati infractori", spune istoricul francez intr-un interviu preluat de cotidianul „Liberation".

Poligamia nu salveaza suburbia

In momentul in care ministrul Muncii, Gérard Larcher, a afirmat ca poligamia este o cauza a violentelor, mediile franceze s-au inflamat, iar politicienii de stinga au afirmat ca imigrantii sint luati drept tapi ispasitori, la fel ca evreii in trecut.

Desi poligamia este interzisa in Franta, se estimeaza ca peste 80.000 de familii poligame au primit drept de sedere de la autoritatile franceze. Asta pentru ca Franta are o politica de imigrare cu tenta sociala, bazata pe reintregirea familiei.

„Spre deosebire de Canada sau SUA, statul francez le ofera dreptul la locuinta si la ajutoare sociale chiar si celor care vin ilegal, daca acestia vor sa traiasca impreuna cu rudele lor. Iar daca nu vor sa paraseasca hotelurile suprapopulate in care locuiesc pe banii statului, este din cauza poligamiei", explica jurnalistul german.

Acum, francezii demoleaza blocurile mari din complexurile pentru imigranti si vor sa construiasca locuinte mai mici, pentru ca ei sa nu mai fie comasati. „Se incearca crearea de conditii mai bune de trai pentru a usura integrarea. Este un program de 30 de miliarde de euro, demarat inca dinainte de revolte.

Mai sint si alte programe, cum ar fi injumatatirea numarului de elevi din clasele cu multi imigranti. Se incearca multe lucruri, dar nu prea functioneaza", conchide corespondentul DPA.

Franta reala si Franta virtuala

Nicolas Sarkozy, ministrul francez de Interne si posibil succesor al lui Jacques Chirac la presedintia Frantei, diferentia la sfirsitul saptaminii trecute „tara reala" de cea „virtuala", reprezentata de mass-media. „Am vrut pe tot parcursul acestor zile si nopti sa ma bazez pe tara reala, care a inteles perfect ca ne aflam la momentul adevarului".

Spre iritarea opozitiei de stinga, Sarkozy a crescut mult in sondajele de popularitate dupa ce a abordat un discurs mult mai dur decit colegii sai de partid si de guvern.

Presa franceza evita insa sa-l mediatizeze prea mult, din aceeasi teama de dreapta radicala. In momentul in care Nicolas Sarkozy declara ca „Franta a ajuns sa exporte kamikaze in Irak", dind de exemplu 22 de cetateni francezi care au plecat in Irak si dintre care cel putin doi au murit deja in atentate sinucigase, doar corespondentii straini au preluat aceasta informatie: DPA si EFE.