Carausii romani - respectiv Asociatia Romana pentru Transporturi Rutiere Internationale (ARTRI) si Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) - sunt ingrijorati din cauza situatiei generate de initiativa Ungariei de a-si manifesta rezerva pentru autorizatiile CEMT suplimentare pe care Romania le va primi in anul 2006 ca urmare a deciziei reuniunii CEMT de la Moscova, 24-25

mai 2005. Reamintim ca aceste autorizatii se dau numai camioanelor de ultima generatie si sunt gratuite, permitandu-le posesorilor sa traverseze Europa. Avand in vedere ca Ungaria este o tara de tranzit spre destinatii des frecventate de transportatorii romani, consecintele care ar decurge din restrictionarea accesului ar fi grave.

Sesizata de situatia creata, Uniunea Internationala a Transportatorilor Rutieri (IRU) sustine cauza carausilor romani si a transmis o scrisoare de protest ministrului maghiar al Economiei si Transporturilor, Janos Koka.

Asociatiile romane au cerut ministrului Transporturilor, Gheorghe Dobre, ca - prin intermediul reprezentantilor guvernamentali participanti la reuniunile CEMT viitoare - sa faca publica decizia ferma a Romaniei de a adopta masuri de retorsiune fata de transportatorii maghiari care intra pe teritoriul Romaniei, in cazul in care Ungaria nu revine asupra deciziei privind rezerva CEMT in discutie.