In 2006, circa 75.000 de persoane vor intra sub incidenta Ordonantei de Urgenta privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului. Mamele care au cotizat circa 12 luni la bugetul de stat vor primi o indemnizatie de 800 lei noi.

Noutatea acestei legi consta in faptul ca pana acum, persoanele care beneficiau de indemnizatia de crestere a copilului trebuiau sa fi lucrat minim 10 luni, iar acum este vorba de 12 luni.

Daca de la 1 ianuarie 2006, suma primita de mamici este numita indemnizatie si se ridica la 8 milioane lei (in loc de 7.830 lei cat este in prezent), din 2007, va fi vorba de o indemnizatie de 6 milioane lei plus o alocatie de stat de 2 milioane de lei pe luna, suma rezultata fiind tot opt milioane.

Un alt element nou aparut in cadrul legii este cel al stimulentului acordat mamelor care se reintorc la serviciu pana la implinirea varstei de doi ani a copilului. Acest stimulent este in valoare de 3 milioane lei pentru anul 2006, iar din ianuarie 2007 el va fi de un milion de lei.

Angajatorii vor rasufla si ei usurati

"Din ianuarie 2006, autoritatea responsabila nu mai e angajatorul, ci directiile de munca. De asemenea, sursa de finantare se modifica. Aceasta se muta de la bugetul de asigurari sociale catre bugetul de stat", ne-a declarat Stefana Aghergheloaei, secretar general la Casa Nationala de Pensii si alte Drepturi de Asigurari Sociale.

Prin stabilirea alocatiei de stat pentru copii la suma de 2 milioane lei din ianuarie 2007, aria beneficiarilor va fi mai larga. Aceasta suma va putea fi primita de catre toate mamicile pentru copii lor, indiferent daca au avut sau nu serviciu, dar doar pana la implinirea varstei acestuia de 2 ani.

"Comparativ cu alte tari europene, Romania sta foarte bine in privinta acordarii acestor indemnizatii. Mai bine ca la noi este poate doar la scandinavi, care platesc pana la 66% din salariul de baza al parintelui care creste copilul", a mai precizat Stefana Aghergheloaiei.

Din punct de vedere financiar, efortul statului este apreciat pentru 2006 la 700 milioane lei si in 2007 la aproximativ 1,8 milioane lei. Anul viitor, vor beneficia de indemnizatiile de 8 milioane circa 75.000 de persoane, iar in 2007, numarul acestora ajunge la 120.000.

Pentru cele care se reintorc la serviciu pana la varsta de 2 ani a copilului, statul a apreciat ca doar 10% dintre acestea vor face acest pas. "In principal, beneficiarele acestei legi sunt femei cu venituri mici. Ele nu vor fi motivate sa se intoarca mai devreme la locul de munca, deoarece venitul lor este de multe ori sub plafonul de 8 milioane lei", a mai apreciat Aghergheloaei.

Casa Nationala de Pensii a trimis catre primarii un "sumar" al procedurilor ce trebuie indeplinite la depunerea actelor.

Cu toate acestea, avand in vedere numarul mare de beneficiare, mai ales la nivelul municipiului Bucuresti, se asteapta ca imbulzeala la oficiile primariilor de sector sa fie foarte mare.

Cum calculul acestor contributii s-a facut la o rata a natalitatii de 10.000 de copii/luna, este de asteptat ca femeile care traiesc doar din aceasta indemnizatie sa se inghesuie inca din primele zile ale lunii ianuarie pentru a nu ramane descoperite cu banii de hrana pentru copil pe o perioada prea mare.

Plata acestor indemnizatii se va face, evident, si retroactiv, pentru cele care nu depun actele inca din ianuarie 2006.

Introducerea masurilor introduse de Ordonanta de Urgenta adoptata de Guvern are drept scop reducerea abandonului copiilor si sporirea natalitatii.

Totodata, actul normativ este in concordanta cu prevederile Programului de guvernare in conditiile in care unul din principalele obiective ale politicii de protectie sociala il constituie consolidarea financiara a sistemului public de pensii si reconstructia sistemului public prin externalizarea unor prestatii care nu au legatura cu pensiile, se arata intr-un comunicat de presa al executivului.

Adoptarea in regim de urgenta a acestui act normativ conduce la degrevarea bugetului asigurarilor sociale de stat de plata unei prestatii care nu constituie risc social. Ordonanta de Urgenta transpune prevederile Clauzei 2 - Concediul pentru cresterea copilului, precum si Directivei europene privind concediul pentru cresterea copilului.

Pentru acest demers legislativ Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei a indeplinit procedura stabilita prin Legea nr. 52/2003 privind transparenta decizionala in administratia publica.

Cititi mai multe despre acest subiect in revista Banii Nostri

Cine nu beneficiaza

Unde sa va adresati

Care este procedura

Cum este in sistemele publice din Europa