Votul de marti din Camera Inferioara a Parlamentului German, Bundestag, o confirma pe Angela Merkel ca prima femeie cancelar al Germaniei. Confirmarea vine dupa doua luni de la rezultatul neconcludent al alegerilor generale care au obligat-o pe Merkel, o crestin -democrata, la o coalitie cu contracandidatii social democrati pentru a forma un guvern.

Presedintele german Horst Köhler o va prezenta oficial pe Merkel ca noul cancelar al tarii, titreaza site-ul Deutsche Welle.

Angela Merkel a primit votul a 397 de parlamentari, cu putin peste minimul necesar de 308 pentru a prelua puterea, dar si dezacordul a 51 din parlamentarii coalitiei de guvernamant.

Merkel a fost felicitata de fostul cancelar Gerhard Schröder, cel care a declansat alegerile anticipate din septembrie.

Angela Merkel va conduce coalitia formata din crestin-democrati (CDU si CSU) si social democrati (SPD), o formula la care s-a ajuns in urma rezultatului alegerilor din septembrie ce nu au dat un avantaj clar nici uneia dintre marile formatiuni politice candidate.

Social democratii au primit 8 ministere, printre care Finantele, Afacerile Externe si Ministerul Muncii, iar crestin democratii primesc postul de cancelar si vor conduce sase ministere, printre care Apararea si Ministerul Economiei.

Analistii nu prevad o guvernare usoara a Coalitiei, cu atat mai mult cu cat Merkel a fost nevoita sa faca cateva compromisuri in privinta revigorarii economiei, unul dintre principalele obiective ale programului sau de guvernare.

Merkel este cel de-al optulea cancelar al Germaniei dupa cel de-al doilea razboi mondial, dar prima femeie si pentru prima oara un german din Est care preia puterea.