Gazprombank, a treia mare banca din Rusia, intentioneaza anul viitor, sa scoata la vanzare mai mult de 30% din actiunile sale catre un investitor strain strategic. Actiunea ar fi doar inceputul, in 2007 compania intentionand sa listeze actiuni la Bursa Londoneza, a declarat luni, presedintele bancii ruse, citat de Financial Times.

Gazprombank, divizia bancara a marii companii petroliere Gazprom, administreaza 90% din veniturile din export ale gigantului rus si a fost evaluata de Morgan Stanley si Deutsche Bank. Analistii estimeaza ca valoarea bancii se ridica la aproximativ 5 miliarde euro.

Alexander Sobol, director financiar la Gazprombank, a declarat catre Financial Times ca banca intentioneaza nu numai sa atraga capital ci si exerienta internationala, care ar asigura pregatirea pentru o oferta publica initiala (IPO).

Gazprombank este a doua banca de stat care isi anunta planurile de a face o oferta publica initiala. Saptamana trecuta, Vneshtorgbank, a doua banca de stat ca marime din Rusia, a anuntat ca intentioneaza sa listeze aproximativ 20% din actiuni la Bursa din Londra.

De asemenea, ambele banci au anuntat ca intentioneaza sa listeze un numar de actiuni si la Bursa din Rusia.

Potrivit analistilor, executivul de la Kremlin, care in ultimii doi ani si-a intarit controlul asupra unor sectoare strategice ale economiei rusesti, si-a marit si cota de actiuni detinuta in sectorul bancar, in prezent statul controland 37% din piata bancara din Rusia.

Dmitry Dmitriev, analist bancar in cadrul United Financial Group din Moscova, citat de Financial Times, considera ca executivul intentioneaza sa creeze un climat sanatos in sistemul bancar astfel incat acesta sa poata face fata competitiei in crestere exercitata de bancile straine. Prin acest lucru, statul isi conserva controlul asupra sistemului bancar.

Listarea la Bursa va permite managerilor acesteia sa devina actionari. In acest sens, Alexander Sobol precizeaza ca, dupa listare, Gazprombank se asteapta ca managementul bancii sa detina intre cinci si sapte procente din actiunile grupului bancar.