Transparency International Romania (TI-R) sustine, intr-un comunicat remis marti, ca judecatoarea Maria Huza s-a aflat in conflict de interese cand a solictat Consiliului Superior al Magistraturii anchetarea modului de derulare a anchetei judiciare ce viza achizitionarie unei case in Bucuresti pentru tinerii casatoriti.

Huza s-a aflat in conflict de interese pentru ca a solicitat aceasta ancheta in cadrul sedintei CSM, profitand de calitatea sa de membru, si nu ca petent, prin inregistrarea unei petitii la Registratura institutiei.

Ti-R recomanda astfel CSM sa discute despre suspendarea si initierea procedurii de revocare din functia de membru a Mariei Huza.

Membru al CSM si fost presedinte al Tribunalului Bucuresti, Maria Huza este acuzata de fals in declaratii in legatura cu modul in care a obtinut un apartament din Fondul Locativ de Stat.

Judecatoarea Huza a fost pusa sub acuzare de catre procurorii DNA, dar decizia nu a atras si suspendarea din functia de membru al CSM

„Cotidianul" a semnalat in luna ianuarie modul in care judecatoarea Maria Huza si-a cumparat, cu dobinda subventionata, un apartament de patru camere in centrul Capitalei, din fondul destinat tinerilor casatoriti, desi era casatorita de peste 20 de ani.

In anul 2001, la doua luni dupa ce fusese adusa de la Slatina si numita de ministrul Rodica Stanoiu presedinta de tribunal, Maria Huza a reusit cu ajutorul functionarilor Primariei Sectorului 1, sa achizitioneze imobilul, pe baza unor declaratii care nu aveau legatura cu realitatea.