Alegerea momentului optim de contractare a unui imprumut va permite accesarea unei sume mai mari de bani. Practic, trebuie sa profitati de miscarile in sus sau in jos ale raportului de schimb leu-euro si leu-dolar.

Cursul de schimb influenteaza, pe langa competitivitatea externa a unei economii, si avutia gospodariilor si valoarea firmelor. Acestea se reflecta in resursele de care dispun sub forma de bunuri, sume de bani si alte active financiare.

Dar nu toate bunurile/activele detinute reprezinta avere sau valoare proprie a firmei, o parte din acestea fiind contrapartida unor imprumuturi care inca nu au fost rambursate. Astfel, averea unei gospodarii sau valoarea neta a unei firme este data de valoarea bunurilor (activelor) detinute, din care se scade valoarea datoriilor.

Modificarea cursului de schimb influenteaza valoarea in moneda nationala a imprumuturilor contractate in valuta, afectand astfel averea gospodariilor si valoarea neta a firmelor.

Efectul de avutie si de bilant al cursului de schimb se manifesta prin modificarea resurselor ce pot fi alocate, pe de o parte, consumului si investitiilor, iar pe de alta parte acordarii, respectiv rambursarii creditelor.

Efectul de avutie al cursului de schimb exprima influenta modificarii cursului de schimb asupra consumului si investitiilor prin impactul sau asupra avutiei si valorii nete. Efectul de avutie sau de bilant este important in special in cazul in care creditele in valuta au o pondere importanta in datoriile gospodariilor si ale firmelor.

In cazul imprumuturilor contractate in valuta, aprecierea cursului de schimb determina o diminuare a valorii actualizate, evaluate in lei, a obligatiei (principal si dobanzi). In acest fel, are loc o crestere a avutiei exprimate in lei si, implicit, a posibilitatilor de a consuma si investi.

SFAT

Daca aveti venituri in lei, contractarea unui imprumut in valuta in momentul in care moneda nationala tocmai a trecut printr-o prioada de apreciere puternica va va un credit cu o valoare mai mare. Ca urmare, daca vreti sa obtineti un imprumut cat mai mare in valuta, evitati momentele cand leul este slab, comparativ cu euro sau dolarul.

Consultati pentru aceasta si prognozele analistilor economici. Spre exemplu, anticiparile acestora prognozau o revenire a leului catre valoarea de 3,6500 lei pentru un euro pentru sfarsitul anului, fata de o valoare de 3,5000-3,5500 lei pentru un euro acum cateva luni.