Liberalii si democratii au declarat la unison ca nu mai au nimic de impartit. Toate frecusurile din ultima vreme au fost considerate inutile, fapt pentru care s-a hotarat sa fie ingropata securea razboiului. Cel putin asa au promis liderii Aliantei DA in declaratiile facute dupa intalnirea de duminica seara.

Mai mult, circula informatia ca organizarea alegerilor anticipate va fi decisa in aprilie anul viitor, adica imediat dupa Raportul de tara. Initiativa vine tot din partea guvernarii actuale, conducerea PNL si PD ajungand la un consens considerat suspect de unii daca se iau in calcul neintelegerile trecute. Este posibil ca o astfel de actiune sa fie de fatada pentru a nu tensiona electoratul.

Daca nu cumva este vorba de o tactica politica initiata cu scopul de a da peste cap planul social-democratilor, care si-au declinat, la randu-le, disponibilitatea declansarii anticipatelor. PSD ar fi sustinut alegerile folosindu-se de luptele interne din Alianta, chiar daca sondajele recente sunt inca defavorabile partidului. Personal nu cred ca pesedistii ar fi mers asa departe.

Alegerile nu sunt o prioritate pentru ei dintr-un motiv foarte simplu: nu sunt pregatiti. Prin urmare, declaratiile facute de Geoana si Nastase sunt mostre de manipulare adresate cu precadere celor doua partide de la guvernare, eventual altor formatiuni politice din Coalitie pentru a testa posibilitatea atragerii lor de partea Opozitiei.

Ma refer in special la conservatorii lui Voiculescu, mereu imprevizibili in situatiile cand se transeaza guvernarea.

Pe fond, PSD isi da seama ca alegerile anticipate nu cadreaza cu linistea din partid. Mircea Geoana vorbeste de o stabilitate interna, dar este convins ca atata vreme cat Ion Iliescu face tusa in "familia" pesedistilor disensiunile nu vor disparea. Baronii nu au somn linistit, mai ales in contextul reactivarii scandalurilor de coruptie, avand in prim-plan personaje cercetate deja de DNA.

Cu atatea bube-n cap greu de vindecat, fostul partid aflat la guvernare nu poate intra intr-o competitie electorala chiar daca se poate lauda ca detine conducerea Senatului si a Camerei Deputatilor, inclusiv pe cea a serviciilor secrete. Pana la o consolidare politica sanatoasa mai este drum lung.

Spuneam anterior ca pacea dintre PNL si PD este surprinzatoare si poate inselatoare. Oficializarea ei la o intalnire pe nepusa masa poate da de gandit. Prea repede s-a batut palma dupa un conflict prelungit. Tariceanu si Boc dau asigurari fara sa intre in detalii, declaratiile lor avand darul sa ocoleasca pe undeva framantarile din musuroiul Aliantei.

Mesajul este acela ca guvernarea trebuie sa mearga mai departe fara conflicte interne, pe baza unei relatii amicale, de intelegere. Asa s-a spus si in urma cu un an si uite unde s-a ajuns.

Dupa cum au decurs ostilitatile in ultimele luni, cand unii au cerut demisia premierului, iar altii au amenintat cu retragerea de la guvernare, cred ca am fost martorii unei campanii electorale cu doua partide aflate pe pozitii diferite, adica unul la putere si altul in opozitie. Interesul comun nu a mai fost recunoscut de nimeni.

Acum se vine cu o declaratie de pace si cu mentiunea ca divergentele nu vor mai ajunge in public.

Asta inseamna oare ca Orban nu va mai cere decapitarea conducerii serviciilor secrete? Sau premierul nu va mai solicita ca presedintele Basescu sa-si prezinte raportul? In fine, Mona Musca si Valeriu Stoica isi vor retracta verdictele privind decesul PNL, iar Hasotti nu va mai vorbi de parlamentarii liberali care vor migra la PD prin filiera PPCD? Greu de raspuns.

Alegerile anticipate, daca ele vor avea loc, nu vor fi un simplu exercitiu electoral pentru Alianta. Ma tem ca va fi mai greu decat daca ele ar fi avut loc in 2005.