Romania ar putea amana data tranzitiei catre moneda europeana, stabilita initial pentru 2014, daca nu va fi suficient pregatita, a spus guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, citat de agentia ACT Media.

Guvernatorul a avertizat ca adoptarea Euro va avea un impact major, nu intotdeauna pozitiv, printre altele producand mariri ale preturilor.

"Adoptarea Euro mai necesita si dezvoltarea zonelor rurale, dar cel mai important element pentru data trecerii la noua moneda este legat de dezinflatie, care trebuie sa atinga nivelul tintit," a explicat Isarescu.

Alte costuri se refera la faptul ca Romania isi va pierde independenta politicilor monetare, piata muncii si salariile devenind mai putin flexibile si preturile aliniindu-se la nivelurile europene.

Un alt efect major va fi faptul ca piata bancara va fi expusa concurentei din UE.

Viceguvernatorul Bancii Nationale, Cristian Popa, a punctat ca adoptarea Euro va declansa un lant de fuziuni care vor concentra piata bancara. "Nu vad ce nise stabile ar putea fi abordate de bancile cu capital autohton pentru ca acestea sa fie protejate impotriva concurentei," a spus Popa.

Totusi, adoptarea Euro va avea si efecte pozitive, cum ar fi reducearea riscului macroeconomic, reducerea costurilor, eliminarea riscului monetar si implicit scaderea ratelor dobanzilor si incurajarea investitiilor.

Varujan Vosganian, presedintele Comisiei pentru Buget, Finante Banci a Senatului, a aratat ca finalizarea procesului de dezinflatie este o cerere este o condite pentru revenirea economiei romanesti sia reiterat nevoia unui pact politic pentru combaterea inflatiei.

"Combaterea inflatiei trebuie dusa pana la sfarsit pentru ca a stat in calea economiei romanesti," a spus Vosganian, care a subliniat ca Romania are o fiscalitate scazuta, cifrata la doar doua treimi din PIB.

Pentru a adopta Euro, Romania trebuie sa isi reduca inflatia la 5% in 2006 si sa implementeze strategia de tintire directa a inflatiei.

In intervalul 2007-2009, Romania va trebui sa is intareasca strategia antiinflationista (pentru ca inflatia nu ar trebui sa se situeze la peste 1,5 puncte procentuale peste media primelor trei performere din UE la acest capitol) si piata autohtona de capital (ratele dobanzilor pe termen lung neavand voie sa depaseasca cu mai mult de doua procente media primelor trei membre UE cu cele mai bune performante economice).

Ultimul pas pe calea introducerii Euro este participarea obligatorie, intre 2010 si 2012, la Exchange Rate Mechanism II, cornform tratatului de la Maastricht. Acest mecanism stabileste pentru fiecare moneda nationala participanta o paritate, cerinta fiind de a pastra o fluctuatie de maxim 15%.

Orice stat care adopta Euro trebuie sa participe la mecanism cel putin doi ani inainte de adoptarea monedei unice.

Romania ar trebui sa adopte Euro in intervalul 2010-2014, la trei ani distanta de Ungaria (2011), si mult dupa Slovacia (2009).