Producatorul de aluminiu ALRO Slatina a anuntat miercuri, ca a lansat oferta publica pentru preluarea companiei ALUM Tulcea. Oferta publica se va desfasura in perioada 29 noiembrie – 20 decembrie 2005, pretul pe actiune fiind de 5,6 lei noi, informeaza un comunicat de presa al companiei.

„Strategia noastra prevede integrarea producatorului de alumina ALUM Tulcea in grupul ALRO. Oferta publica respecta reglementarile pietei de capital si tine cont de pretul cu care pachetul majoritar de actiuni al ALUM a fost preluat de ALRO.

In felul acesta, interesele actionarilor minoritari sunt protejate, ei putand obtine un pret bun pe actiune", a declarat Marian Nastase, vice-presedintele Consiliului de Administratie al ALRO.

Din luna septembrie a anului 2005, cand ALRO a preluat pachetul majoritar al ALUM, producatorul de aluminiu din Slatina a investit in modernizarea echipamentelor de incarcare si stocare a aluminei si in instalarea unui sistem de desprafuire in conformitate cu o solutie tehnica oferita de combinatul ALRO Slatina.

In ultimii trei ani, la ALRO s-au investit 145 milioane de dolari, in special in modernizarea liniilor de productie si in protectia mediului. Numai anul acesta investitiile tehnologice vor atinge 25 de milioane de dolari. Productia de aluminiu a crescut in fiecare an, estimandu-se atingerea unui nivel de 260.000 de tone pe an in 2006.

In anul 2004, cifra de afaceri a ALRO a fost de aproximativ 500 de milioane de dolari. Veniturile operationale brute ale companiei au atins 401 milioane euro, iar profitul operational a fost de 41,9 milioane de euro. Profitul net a fost de 31,5 milioane de euro.

In Europa Centrala si de Est, Alro este cel mai important producator de aluminiu primar, iar in Romania este singurul producator de aluminiu si aliaje pe baza de aluminiu. Capacitatea sa de productie instalata este de peste 260.000 de tone anual.

Cotata la Bursa de Valori Bucuresti, ALRO are ca principale piete de desfacere tari din Uniunea Europeana (Italia, Grecia, Germania, Franta, Marea Britanie, Ungaria etc.), Turcia si tarile din zona Balcanilor.

Compania detine certificarea ISO 9001 pentru managementul calitatii, produsele sale inscriindu-se in standardele de calitate pentru aluminiul primar ale Bursei de Metale din Londra (London Metals Exchange – LME).