Romania ocupa locul 24 intr-un clasament al celor mai bune locatii pentru offshoring din lume, se arata intr-un studiu realizat de firma de consultanta si audit A.T Kearney, intitulat Global Services Location Index.

Daca alte tari din regiune au alunecat in clasamentul din acest an, in privinta gradului de atractivitate, Romania - alaturi de Bulgaria si Slovacia - se afla printre debutantii surpriza ai Indexului din acest an, gratie unui climat considerat atragator pentru investitori.

In clasamentul realizat de AT Kearney si facut public marti, 22 noiembrie 2005, liderii din acest an sunt India, China si Malaezia.

Desi distanta dintre India si China este inca destul de mare, India a inregistrat un regres fata de punctajul realizat in 2004, din cauza unei scaderi a atractivitatii financiare generata de cresterea salariilor, dar si din cauza ascensiunii in clasament a altor tari precum Ghana si Vietnam, care si-au imbunatatit climatul investitional.

Revenind la tarile din Europa Centrala si de Est, studiul AT Kearney subliniaza faptul ca o serie de tari, precum Cehia, Ungaria si Polonia, care in anii anteriori au obtinut un scor ridicat in clasamentul destinatiilor pentru offshoring, au inregistrat o scadere a atractivitatii in acest an.

Astfel, in pofida imbunatatirilor aduse infrastructurii, climatului investitional, dar si fortei de munca, Cehia a pierdut trei pozitii, situandu-se in Indexul din acest an pe locul sapte. Scaderea se datoreaza atat faptului ca tari precum Tailanda si Filipine au urcat in clasament, cat si cresterii salariilor sau a altor costuri inregistrate in Cehia in anul 2005.

De asemenea, Polonia si Ungaria au alunecat pe locurile 11 si respectiv 19, in scadere cu cate o pozitie fata de anul trecut, din aceleasi motive.

Bulgaria, Slovacia si Romania s-au situat pe locurile 15, 16 si respectiv 24, gratie unor performante ridicate la toate cele trei criterii ale analizei AT Kearney: structura financiara, disponibilitatea si calitatea fortei de munca precum si climatul investitional.

In Romania, potrivit datelor furnizate de Ministerul Economiei si Comertului, statul poate acorda, conform legislatiei in vigoare, o serie de facilitati investitorilor straini care investesc peste un milion de dolari in Romania.

Facilitatile acordate de Stat investitorilor straini

- posibilitatea de amortizare accelerata, si anume 50% din valoarea de intrare a mijloacelor fixe in primul an de utilizare, in cazul echipamentelor tehnologice, masinilor, uneltelor, instalatiilor, computerelor si echipamentelor periferice acestora.

- dreptul de a deduce cheltuieli de amortizare reprezentand 20% din valoarea de intrare a acestora la data punerii in functiune a mijlocului fix sau brevetul de inventie, daca nu a fost aleasa amortizarea accelerata.

- dreptul de a deduce o cota suplimentara de 20% din valoarea investitiilor directe cu impact semnificativ in economie realizate pana in data de 31 decembrie 2006

- pierderea anuala stabilita prin declaratia de impozit pe profit se recupereaza din profiturile impozabile obtinute in urmatorii 5 ani consecutivi

- dreptul de a transfera profiturile integral in strainatate

- dreptul de a transfera in strainatate, in moneda investitiei, sumele obtinute in urma instrainarii actiunilor sau partilor sociale sau a lichidarii investitiei

- scutirea de la plata taxelor vamale pentru importurile de utilaje tehnologice, instalatii, echipamente, aparate de masura si control, automatizari si produse de software noi necesare investitiei

- acordarea de credite in conditii avantajoase din bugetul asigurarilor pentru somaj

- reducerea contributiei de 5% pentru bugetul asigurarilor pentru somaj

- scutirea de la plata TVA cu privire atat la importul de masini industriale, utilaje tehnologice, instalatii, echipamente, aparate de masura si control, automatizari, destinate realizarii de investitii, precum si importul de masini agricole si mijloace de transport destinate realizarii de activitati productive, cat si la importul de materii prime si materiale consumabile care produc sau sunt deficitare in tara.

Revenind la raportul realizat de firma de consultanta AT Kearney, trebuie mentionat ca raportul de anul trecut a analizat gradul de atractivitate pentru offshoring in doar 25 de tari, printre care Romania nu figura. Anul acesta Indexul cuprinde 40 de tari, surpriza fiind aceea ca Romania a trecut direct in randul primelor 25 de tari care prezinta atractie pentru offshoring.

Rezultatele din acest an, evidentiaza faptul ca fenomenul externalizarii afacerilor sau offshoringul va continua sa fie impins in principal de diferentele de salarii dintre tari, companiile optand pentru mutarea productiei de bunuri din locatiile cu "costuri ridicate" catre destinatii in care costurile sunt mai scazute.