375.000 de euro. Atat vrea sa obtina Gavril Musca, sotul deputatei liberale Mona Musca, de la Politia Romana pentru un imobil si terenul aferent, situate in centrul municipiului Targu Mures. Casa are sase camere plus dependinte. In ea a functionat pana la retrocedare Politia Rutiera din oras. Pretul este, spun expertii imobiliari din oras, mult umflat. Cazul seamana mult cu cel al fostului ministru al Justitiei, Rodica Stanoiu.

De ce ar cumpara Politia casa familiei Musca? Argumentul ar fi ca drumul de acces catre sediul IPJ Mures traverseaza terenul retrocedat.

Realitatea este ca mai exista un drum de acces, la fel de bun, numai ca pe respectiva strada domiciliaza ministrul Lucrarilor Publice, Laszlo Borbely. Dupa recuperarea imobilului, familia Musca n-a vandut pe motiv ca imobilul are o "valoare sentimentala". Intre timp, sentimentele s-au mai schimbat.

Valoare sentimentala de 375.000 de euro

In prezent, valoarea sentimentala a imobilului este apreciata de proprietarii casei la 375.000 de euro, adica vreo 13 miliarde de lei. Suma ne-a fost confirmata de comisarul-sef Ioan Nicolae Cabulea, inspectorul-sef al Inspectoratului Judetean de Politie Mures: "Suma ceruta de proprietar pentru casa si terenul aferent este de 375.000 de euro. Dar nu s-a ajuns pentru moment la o intelegere.

Suntem in negocieri. S-au facut pana acum doua evaluari, efectuate de experti independenti. Nici una nu a sarit de 300.000 de euro. Adica vreo 10 miliarde de lei". La intrebarea cat de importanta si legitima este aceasta eventuala achizitie imobiliara pentru Politia targmureseana, seful IPJ Mures ne-a declarat: "Daca nu cumparam aceasta proprietate, ne vom descurca foarte greu.

Drumul de acces spre sediul inspectoratului traverseaza terenul retrocedat. Cealalta intrare (n.r. Ð cea oficiala, de pe strada Gheorghe Avramescu) este improprie. Nu permite desfasurarea in bune conditii a unui trafic auto catre sediu. Pe deasupra, riveranii vor fi incomodati de trafic la parcarea masinilor".

Pe aici nu se trece

Nimic mai fals. Cele doua strazi sunt la fel de late. Ambele au trotuare. Doar doua case din zece nu au garaj in curte. Ocolul este de numai 50 de metri. Buba poate fi insa alta. La doar o casa de gardul IPJ Mures locuieste ministrul Lucrarilor Publice, Laszlo Borbely.

Ce poate fi mai enervant ca o strada linistita, cu un trafic preponderent pietonal, sa se transforme intr-o artera supercirculata? Rugat sa-si spuna parerea despre aceasta tentativa de afacere, Laszlo Borbely a sustinut si el, ca si comisarul-sef Cabulea, ca strada pe care locuieste nu este potrivita pentru a deservi drept cale de acces catre sediul IPJ.

Ne-a marturisit insa ca, fara sa aiba calitatea de expert imobiliar, suma ceruta de proprietari pentru imobilul si terenul din Borsos Tamas nr. 16 i se pare exagerata.

"Este un fel de proces de intentie"

Gavrila Musca ne-a spus ca, pentru moment, nu s-a semnat nimic. Ca sunt doar niste tratative. Nu a dorit nici sa confirme, nici sa infirme suma vehiculata de comisarul-sef Cabulea. "Dumneavoastra imi faceti proces de intentie. Eu sunt doar al doilea mostenitor. Sora mea Irina Nisipescu e prima pe lista. Putem, surorile mele si cu mine, s-o vindem oricui.

Sau s-o pastram", ne-a declarat telefonic Gavrila Musca. Apoi s-a iritat teribil cand s-a adus in discutie numele sotiei sale, deputatul Mona Musca, si cand am facut o paralela intre situatia de fata si scandalul care a avut-o ca protagonista pe Rodica Stanoiu: "De ce o amestecati pe Mona in discutie? Ea n-are nici o treaba! Este o chestiune care ne priveste strict pe mine si pe surorile mele.

Dna Stanoiu a incheiat un contract de vanzare-cumparare. Noi nu am vandut deocamdata nimic. Este un fel de proces de intentie". La final, Gavrila Musca ne-a mai spus ca ar fi o prostie daca ar instraina mostenirea cu mai putin de zece miliarde de lei.

Ce spun expertii

Mircea Prozan, seful agentiei imobiliare Proviva din Targu Mures, a evaluat casa familiei Musca la maxim 250.000 de euro. Un alt pret, mai mic, l-a fixat evaluatorul Horatiu Necsulescu, de la agentia Deceneus. Circa 200.000 de euro. In schimb, Eugen Grama, de la Gulden House, crede ca pretul corect este de doar 150.000.

Grama ne-a declarat ca, recent, o proprietate asemanatoare, de pe o strada din aceeasi zona centrala, dar "la cheie", s-a vandut cu 200.000 de euro. Tot de la expertii imobiliari am aflat ca pentru 300.000 de euro s-ar putea cumpara de la privati un teren similar, mai la marginea orasului, pe care s-ar putea construi o cladire noua, cu un numar dublu de camere.

Modelul Stanoiu

In luna octombrie 2001, Rodica Stanoiu, fostul ministru al Justitiei din guvernarea pesedista, si-a vandut contra sumei de 100.000 de dolari o proprietate pe care o detinea in orasul Filiasi, judetul Dolj. Proprietatea consta intr-o casa si un teren de 2.500 de metri patrati. Generosul cumparator a fost Compania Nationala de Petrol PETROM, pe atunci companie de stat.

Tranzactia a fost dezvaluita de presa un an mai tarziu, in 2002. In documentarea facuta la fata locului s-a dovedit ca pretul respectivei proprietati fusese umflat de circa zece ori. Astfel, dupa testarea pietei terenurilor si caselor din Filiasi s-a demonstrat ca imobile mult mai aratoase decat casa Rodicai Stanoiu valorau in jur de 10.000 de dolari.

Mostenirea familiei Musca

In luna martie 2005, Gavrila "Bobi" Musca impreuna cu surorile lui, Irina Nisipescu si Clara Georgescu, au obtinut in instanta retrocedarea imobilului si a terenului de pe strada Borsos Tamas, nr. 16, din Targu Mures. Casa are sase incaperi, iar terenul 830 de metri patrati. Imobilul nu are nici un fel de imbunatatiri. In cladire si-a desfasurat activitatea Politia Rutiera targmureseana.

Familia Musca a obtinut si 2,5 miliarde de lei despagubiri pentru un alt imobil, care a fost demolat. In 2002, la debutul procesului de retrocedare, familia parlamentarului liberal a refuzat o oferta de despagubire din partea Ministerului de Interne in valoare de noua miliarde de lei.

Un articol de Mihnea-Petru Parvu, Adrian Giurgea

PSD cumpara palat pe doi bani Joi 24 Noiembrie 2005

In 2003, cand PSD era inca partidul-stat si Consiliul Local Pitesti facea legea, a vandut social-democratilor argeseni o vila cat Biblioteca Judeteana, situata chiar in "buricul targului", la pretul de 360 milioane lei. Cat jumatate din pretul unei garsoniere din cartierele orasului. Mai mult, vila era in plin proces de revendicare.

Proces inceput de proprietarul de drept, Ion Alexandru Zamfirescu, inca din 2001. Vila mai detine si un teren aferent in suprafata de aproape 1.000 mp, a carui valoare este de peste 250 euro/mp. Firma care s-a ocupat de evaluarea imobilului se numeste "Eval Expert" si e patronata de un vicepresedinte PSD.

Nici nu era greu sa obtina "pretul corect": primarul era de la PSD, CL - dominat de PSD, firma evaluatoare ("Eval Expert") - tot a PSD, prefectul Constantin Tamaga - al PSD, Consiliul Judetean - condus si dominat de PSD. Asa se face ca procesul a tot trenat timp de cinci ani. La toate instantele a castigat proprietarul. In prezent, procesul se afla la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Despre toate acestea, presedintele executiv al PSD Arges, Filip Georgescu, sustine ca "PSD a fost cumparator de buna-credinta, iar in spatele demersurilor acestui Zamfirescu se ascunde in fapt o adevarata conspiratie, o facatura a unor mafioti care au fabricat peste noapte niste asa-zise documente care sa ateste dreptul de proprietate".

Numai ca de aceasta data legea este lege, iar Primaria Pitesti si PSD Arges vor trebui sa o respecte, retrocedand proprietarului de drept fie imobilul, fie contravaloarea acestuia. Contravaloare care se ridica la 36 miliarde lei, conform expertului imobiliar al proprietarului.

Aceasta solutie presupune ca miliardele ce-i vor fi achitate proprietarului sa se faca din bugetul Primariei Pitesti, adica din bani publici. "Achizitia a fost facuta in conformitate cu prevederile legislative cu privire la partidele politice, iar noi am fost cumparatori de buna-credinta.

Daca judecatorii vor stabili ca Ion Alexandru Zamfirescu este proprietarul de drept, atunci sa-l despagubeasca statul. Noi nu avem nici o vina si nu se poate vorbi despre anularea contractului de vanzare-cumparare incheiat cu primaria". Asadar, pitestenii vor trebui, vrand-nevrand, sa scoata banu' si sa-i achite PSD-ului nota de plata. Nota de plata care se ridica la cateva zeci de miliarde lei.

Un articol de Stefan Dumitru Afrimescu