Exista doua curente de opinii in acest sens. Unii analisti spun ca nevoia de locuinte in momentul de fata ar putea fi aproximata la 800.000 de unitati, in vreme ce altii cred ca nevoia de case se calculeaza dupa o regula bine stabilita, ca in tarile central si vest-europene: zece locuinte nou-construite la mia de locuitori.

In momentul infiintarii sale, Raiffeisen Banca pentru Locuinte a comandat un studiu privind potentialul pietei imobiliare. Ionut Costea, presedintele bancii, spune ca la un numar existent de unitati locative de circa 8,1 milioane, in peste 10,6% locuiesc in aceeasi incapere mai mult de doua persoane.

"Deci, facand un calcul simplu, se poate deduce un necesar de circa 800.000 de noi unitati locative", precizeaza Costea.

Pe de alta parte, Dan Ioan Popp, presedintele companiei Impact Bucuresti, care a construit peste 1.000 de vile in ultimii ani, sustine ca nevoia de locuinte se calculeaza dupa trei considerente foarte clare: ciclul de schimbare a spatiului locativ pe perioada vietii unui om, in functie de aspiratiile spre mai bine si spre mai mult si, al treilea factor, in functie de curba demografica.

"Noi am facut niste calcule cu acest rationament si am constatat ca, doar in mediul urban, in Romania este nevoie de circa 600.000 de locuinte. Dintre acestea, cam 12% inseamna necesitatea locativa din Bucuresti", spune Popp. Insa reprezentantii agentiei imobiliare Colliers calculeaza altfel necesarul de locuinte.

"Conform normelor europene, ar trebui sa avem zece locuinte noi pe an raportat la mia de locuitori, ceea ce pentru Bucuresti inseamna 20.000 de unitati pe an. Asadar, doar in ultimii 15 ani ar fi trebuit sa se construiasca 300.000 locuinte in Bucuresti", spune Silviana Badea, broker in cadrul deapartamentului rezidential al Colliers.

Citeste articolul integral in Capital