Primarii isi vor pierde mandatul incredintat de electorat daca parasesc de bunavoie partidul care i-a sustinut la alegeri, iar consilierii locali si judeteni vor fi inlocuiti daca parasesc partidul sau sunt exclusi din partid.

Aceste reglementari vor fi introduse in Legea privind combaterea migratiei politice, asupra careia PNL si PD au cazut de acord luni seara. Societatea civila insa are mari rezerve fata de acest proiect. Institutul pentru Politici Publice (IPP) ameninta chiar ca, in cazul in care legea va trece prin parlament in aceasta forma, ii va solicita presedintelui Traian Basescu sa nu o promulge.

In plus, analistul Sebastian Lazaroiu crede ca legea nu ar trebui lasata sa ajunga la acest nivel fara a fi initiate discutii in cadrul societatii civile.

Analistul politic Cristian Ghinea considera ca propunerea aliatilor „reflecta o oarecare disperare plecata din faptul ca PSD si-a dublat numarul de primari cat a fost la putere". „Legea conduce la abuzuri incredibile si este anticonstitutionala, limitand dreptul la libera asociere", pluseaza reprezentantul IPP, Adrian Morar.