Presedintele Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Rene van der Linden, prezent joi la Bucuresti, a recomandat Parlamentului Romaniei sa declanseze o investigatie in problema inchisorilor secrete CIA pe teritoriul tarii noastre, intrucat confirmarea lor ar incalca grav drepturile omului, care interzic tortura detinutilor.

Terry Davis, Secretarul General al Consiuliului Europei (CoE) a decis miercuri, 23 noiembrie, sa deschida oficial o ancheta despre rapoartele care au sugerat ca detinuti teroristi ar fi fost retinuti sau transportati in secret prin cateva tari membre ale CoE, titreaza site-ul oficial al organizatiei.

Consiliul Europei l-a insarcinat pe senatorul elvetian Dick Marty, presedintele Comisiei pentru Afaceri Juridice a APCE, sa investigheze acuzatiile din raportul Human Rights Watch si sa prezinte rezultatele intr-o reuniune de urgenta a Comisiei Permanente, programata pentru vineri, 25 noiembrie, la Bucuresti.

Terry Davis a sosit joi in Romania si va avea discutii cu presedintele Traian Basescu si cu minsitrul de externe, Razvan Ungureanu.

Intr-o scrisoare datata 21 noiembrie, Consiliul Europei cerea guvernelor statelor membre sa ofere, pana la 21 februarie, informatii despre modul in care prevederile Conventiei Drepturilor Omului se ragasesc in legile interne.

Este pentru a opta oara cand Consiliul Europei apeleaza la aceasta metoda de a solicita informatii statelor membre pentru a verifica in ce masura sunt respectate drepturile omului, de la intrarea in vigoare a Conventiei in 1953.