Guvernul nu accepta nici una dintre ultimele propuneri ale reprezentantilor profesorilor pentru incetarea grevei, a anuntat intr-o conferinta de presa ministrul Muncii. Sindicalistii au parasit dezamagiti sala discutiilor de la Ministerul Educatiei.

Ministrul Muncii Gheorghe Barbu, care a negociat joi cu reprezentantii profesorilor ultimele propuneri ale dascalilor pentru incetarea grevei, a anuntat esecul negocierilor.

Guvernul isi mentine pozitia, sustinand in continuare ca poate suporta doar o majorare de 8 %, 5 procente din ianuarie anul viitor si 3 procente din septembrie 2006, a declarat ministrul.

El a explicat ca profesorii nu pot fi platiti pe perioada grevei, conform legislatiei in vigoare. Varianta platii poate fi luata in calcul de minister, dar nu ca remuneratie pentru ore suplimentare.

Referitor la titularizare, ministrul a declarat ca procesul este in faza de proiect, ca nu face parte din planul pe 2006 si acest aspect va fi dezbatut anul viitor cu partenerii sociali.

Potrivit ministrului, 6 profesori, aflati in greva foamei, au trecut la un protest prea radical pentru a obtine ingaduinta Guvernului. In schimb, ministrul Barbu a solicitat solidaritatea profesorilor si a tuturor cetatenilor sa participe impreuna la efortul de integrare in UE.

Miercuri seara, sindicalistii au inaintat Guvernului o lista cu propuneri pentru incetarea grevei. Ei au solicitat o prima crestere salariala de 10% din ianuarie 2006, si inca una de 8% din septembrie 2006, pentru tot personalul din invatamant.

O a doua propunere consta in pastrarea statutului de "titular al invatamantului" in legislatia romaneasca actuala si in actele normative ce vor fi adoptate pe viitor.

De asemenea, sindicalistii au cerut remunerarea orelor ce vor fi recuperate dupa incetarea grevei.

Profesorii continua greva generala declansata in urma cu 14 zile.