Romanii detin recordul mondial la exploatarea de telefoane mobile, fiind foarte atasati de aparatele lor, releva studiile de piata realizate in 2005 de reteaua BBDO, pe tema comportamentului consumatorului de telefonie mobila din 16 tari, de pe diferite continente.

Conationalii nostri sunt atat de atasati de aceste echipamente incat 77% din persoanele chestionate declara ca daca ar uita telefonul mobil acasa s-ar in-toarce sa-l ia.

Pentru 41,5% dintre conationali, telefonul mobil reprezinta gadget-ul pe care l-ar pastra in cazul in care ar fi obligati sa decida asupra unui singur obiect din categoria electronicelor. Pe locul secund se plaseaza PC-ul, cu 36,5%, in vreme ce televizorul, aflat pe locul 3, intruneste doar 8% din preferinte.

Plecand de la cercetarea la nivel mondial, Graffiti BBDO, in parteneriat cu firma de cercetare Mercury Research, a realizat in septembrie 2005 un studiu local pe un esantion de abonati cu varste intre 15-20 si 30-35 de ani ai retelelor de telefonie mobila Orange si Connex.

Subiectii studiului au declarat, in proportie de 27%, ca ar raspunde la apelul pe telefonul mobil chiar in timp ce fac sex (pe aceasta linie procentajul este apropiat de italieni si spanioli - 22% - si diferit de britanici si nemti - 10% si, respectiv, 7%).

Cu mobilul te simti mai in siguranta si-i poti "controla" pe ceilalti: 84% dintre cei intrebati spun ca li se intampla sa sune doar pentru a afla unde se afla cineva.

Cat despre flirtul prin telefon, 71% dintre cei chestionati la categoria 15-20 de ani recunosc ca trimit SMS-uri amoroase, in timp ce pe segmentul 30-35 de ani doar 30% utilizeaza SMS-ul pentru a flirta.

Dintre cei chestionati, in medie doar 44% ar fi dispusi sa imprumute telefonul mobil unui prieten, pentru o zi. Dependenta de comunicare prin mobil este evidentiata de un procent record - 86% - al celor care au mobilul deschis in permanenta (cifra fiind relevanta pentru categoria 30-35 de ani, pentru zona 15-20 de ani aceasta urcand pana la 93%).