Duma de Stat a Rusiei (camera inferioara a Parlamentului) a aprobat ieri intr-o prima lectura o lege care va plasa organizatiile non-guvernamentale rusesti sub controlul extrem de strict al statului, in timp ce ONG-urile straine vor fi nevoite sa-si inchida portile.

De acum inainte, organizatii care functioneaza in mod normal ca o parghie democratica, precum Human Rights Watch, Greenpeace sau Amnesty International, nu vor mai avea dreptul sa activeze pe teritoriul rusesc.

Numarul total al organizatiilor de acest gen din Rusia se ridica la 450.000 si toate vor fi obligate sa se reinregistreze la Ministerul Justitiei, care va verifica daca intrunesc niste conditii inasprite considerabil.

Printre interdictii se afla finantarea straina, acceptarea de donatii din afara granitelor sau angajarea de personal strain, care ar putea, in viziunea legislatorilor, „sa ajute financiar activitatile politice".

Vor fi aruncate in afara legii si ONG-urile finantate de persoane condamnate, prevedere ce va permite lichidarea organizatiei „Open Russia", fondata de Mihail Hodorkovski.

Citeste articolul complet in Gandul