Orasele mici din Romania isi pot finanta proiectele pe termen lung cu bani europeni. Municipalitatile locale vor putea cofinanta fonduri UE.

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a acordat primul credit in lei, in valoare de 72,2 milioane de lei, atras de Alpha Bank pentru operatiunile de finantare a municipalitatilor mici.

Este prima data cind BERD acorda un imprumut in moneda locala. „Prin lansarea acestui imprumut in lei, raspundem nevoilor de finantare a municipalitatilor care obtin veniturile in moneda locala, eliminind astfel riscul valutar", a spus Jean-Marc Peterschmitt, directorul pentru creditarea bancilor din BERD.

„Rolul municipalitatilor si al consiliilor locale este esential pentru imbunatatirea conditiilor de viata ale comunitatii. Din nefericire, lipsesc resursele financiare, inclusiv cele pentru cofinantarea fondurilor preaderare si a celor structurale ale Uniunii.

Astfel de facilitati vin sa acopere un gol financiar", a salutat ambasadorul Jonathan Scheele schema financiara convenita de BERD si Alpha Bank.

Reprezentantul Comisiei Europene in Romania a mai spus ca beneficiarii locali vor dispune de asistenta tehnica pentru accesarea fondurilor din linia de finantare a Alpha Bank.

Proiecte cu consultanta UE

Imprumutul de 20 de milioane in echivalent euro are o maturitate de 15 ani si va fi utilizat pentru finantari cu scadente similare. Sumele vor putea fi atrase de municipalitati cu mai putin de 150.000 de locuitori, pentru proiecte de reabilitare, dezvoltare sau modernizare in domeniul mediului, infrastructurii sau administrarii financiare.

Creditul este oferit ca parte a Facilitatii de finantare a municipalitatilor, in valoare de 175 de milioane de euro, sustinut de BERD si Uniunea Europeana. Fiecare municipalitate va putea atrage intre 150.000 de lei si 4 milioane de lei, beneficiind de o perioada de gratie de doi ani.

De asemenea, proiectul beneficiaza de consultanta acoperita din fonduri Phare. Asistenta tehnica pentru o municipalitate nu poate depasi 25.000 de euro.