Fostul presedinte al Romaniei, Emil Constantinescu, a afirmat ca nu vrea sa se implice in PNT nici ca membru, participant sau conducator. In emisiunea Romania la Raport realizata de Andreea Pora la Radio Mix, Emil Constantinescu a sustinut ca trebuie creata "o noua miscare" politica, un "nou proiect, care sa trezeasca interesul elitelor intelectuale romanesti".

El respinge "deocamdata" ideea unei fuziuni dintre Actiunea Populara si PNT, pentru ca nu ar obtine un procent destul de bun ca sa castige alegerile.

"Consider ca nu fuziuni, negocieri pot sa schimbe ceva in opinia oamenilor. Nu sunt interesati. Astea par masuri politicianiste. Pot sa va asigur ca oricate fuziuni s-ar face, rezultatul va fi tot intre 0,9 si 1,2", a declarat Emil Constantinescu.

Emil Constantinescu apreciaza ca Alianta D.A. a fost un proiect foarte bun, dar a plecat de la "o premisa morala falsa: poporul roman nu e capabil sa aleaga binele si alegem raul cel mai mic". Tocmai de aceea, sustine fostul sef al statului, " domnul Basescu a pierdut mai mult decat am pierdut eu in ‘97".

Emil Constantinescu: "Basescu nici nu poate, nici nu vrea"

Fostul sef al statului, Emil Constantinescu a sustinut in emisiunea Romania la Raport, realizata de Andreea Pora la Radio Mix, ca anul 2005 poate fi caracterizat drept " stagnare si mentinerea restauratiei".

" Eu am reusit sa fac multe intr-un an, spre deosebire de Traian Basescu care nu a reusit nimic in conditii mult mai bune", a spus Emil Constantinescu.

El a dat exemplu faptul ca in primul an al mandatului sau au fost schimbati presedintii celor doua camere ale Parlamentui, procurorul general, presedintele Curtii Supreme de Justitie si al Curtii Constitutionale si ca s-a facut cea mai ampla schimbare in serviciile secrete.

Emil Constantinescu " Daca Basescu schimba sefii serviciilor secrete, aveam deja coruptii prinsi in plasa".

Emil Constantinescu a explicat ca marile arestari si procese din perioada 1997-2000 au avut ca punct de plecare rapoarte ale serviciilor secrete. " Veneau rapoarte extrem de serioase, despre mafia petrolului, mafia flotei, mafia bancara, care au stat la baza anchetelor politiei, procuraturii, proceselor.

Si pina la urma toti conducatorii bancilor private, care erau exclusiv din interiorul Securitatii, toti erau fosti ofiteri sau generali de Securitate, au fost condamnati la inchisoare". Acest lucru a fost posibil doar datorita faptului ca inca din 1997 prin decret prezidential au fost schimbati 32 de generali si toti sefii serviciilor secrete.

Fostul sef al statului este de parere ca daca se urma acelasi model si

" Traian Basescu schimba sefii serviciilor secrete, aveam coruptii si mafiotii prinsi in plasa".

Cit priveste decizia lui Traian Basescu de a redesecretiza arhiva

" Dunarea", aceasta a fost facuta " doar de forma", sustine Emil Constantinescu.

Emil Constantinescu "Sunt tipuri de dovezi diferite la Stolojan si la Basescu"

Intrebat de Andreea Pora in emisiunea Romania la Raport de ce nu spus ceea ce stia despre Teodor Stolojan inca din perioada 1996-2001, Emil Constantinescu a explicat ca: " Nu am spus despre Stolojan pentru ca aveam o situatie dificila de gestionat si aveam nevoie de toata lumea.

Era inutil sa fie atacat cind era la Banca Mondiala sau cind era un simplu privat, iar cind PNL l-a propus candidat era prea tirziu".

In ce–l priveste pe Traian Basescu, fostul presedinte spune ca la vremea respectiva nu avea dovezile de acum, iar despre Adrian Nastase, ca dovezile " sunt indirecte si reies din CV, ca si la Teodor Stolojan". Emil Constantinescu a negat ca se plaseaza de o parte a baricadei prin atacurile la adresa lui Basescu.

" Nimeni nu l-a atacat pe Nastase cum am facut-o eu, caruia i s-a atribuit Armaghedonul".

Vorbind despre presupusa colaborare a lui Traian Basescu cu Securitatea, Emil Constantinescu a sustinut ca acesta nu s-a limitat doar la a da rapoarte "organanelor". "Una e sa recunosti ca ai dat niste rapoarte, alta ca ai fost in permanenta colaboratorul Securitatii. Asta e mult mai grav".