Cind Nicolae Manolescu scria despre o carte ca e buna sau proasta, sentinta facea instantaneu inconjurul Romaniei. Retragerea sa din linia intii a criticii literare de verdict a produs un gol de autoritate. Cine sint candidatii la fotoliul de critic de intimpinare nr. 1 din Romania?

La inceputul anilor '90, Nicolae Manolescu ii da o sansa extraordinara tinarului critic Claudiu Constantinescu, aceea de a comenta in oglinda cu el noile aparitii. Claudiu accepta un timp pariul, apoi renunta. Se simtea condamnat sa ramina numarul 2 in competitia cu Manolescu. E perioada in care cam toate revistele de cultura deschid usa tinerilor critici. Apar nume noi si dispute.

Cine a lansat pe cine. Dintre tinerii adusi la „Romania literara", primii care se impun sint Luminita Marcu si Costi Rogozanu. Cei doi trec la „Evenimentul zilei", unde fac o foarte vie si urmarita pagina de cultura. Demisioneaza de acolo impreuna cu echipa lui Dan Turturica.

Dintre condeiele noi care se ruleaza la „Romania literara" se impune Marius Chivu, iar la „Observatorul Cultural", Paul Cernat.

Lista lui Manolescu

Pentru Nicolae Manolescu, criticul cu maxima audienta azi e Dan C. Mihailescu. „E un baiat destept, are un stil de cronica adecvat, care merge nu numai pe valoare, ci are si elemente care ii aduc succesul la public." Care sint criticii din fruntea plutonului? „Tinerii colaboratori de la «Romania literara», in special Marius Chivu. Tania Radu tine o excelenta cronica la «22».

O echipa puternica e grupata si in jurul revistei «Orizont», dar inca nu s-au ales numele tari" .

N-avem deocamdata un critic de maxima audienta

Editorul Silviu Lupescu mizeaza pe un grup de tineri critici, fara a se putea hotari asupra unuia dintre ei: „Marius Chivu, Luminita Marcu, Daniel Cristea Enache si Paul Cernat".

Eseista Adriana Babeti: „Nu exista un critic bubuitor, pe mina caruia sa se dea toti. Avem critici de intimpinare cu destin promitator: Marius Chivu si Luminita Marcu".

Scriitorul Liviu Antonesei: „Gheorghe Grigurcu e singurul critic cu autoritate si fler".

Poeta Nora Iuga conteaza pe tinerii Paul Cernat, Alexandru Matei si mai putin pe tinarul Octavian Soviany.

Raspunsuri diplomatice

Varujan Vosganian, membru in stafful lui Nicolae Manolescu la Uniunea Scriitorilor, ne-a declarat ca nu se simte suficient de competent pentru a raspunde la o asemenea intrebare.

Secretarul Uniunii Scriitorilor, prozatorul Gabriel Chifu, e de parere ca rolul pe care il juca Nicolae Manolescu e impartit azi intre mai multi critici, fara sa iasa cineva, in mod special, in fata: „Gheorghe Grigurcu, Gabriel Dimisianu, Alex Stefanescu, Al. Cistelecan, Dan C. Mihailescu, Daniel Cristea Enache si Luminita Marcu".

Dan C. Mihailestenii cu dubii si un refuz

Romancierul Nicolae Breban crede in steaua critica a lui Dan C. Mihailescu, in care vede criticul cu maxima audienta la aceasta ora. Linga el il situeaza pe Alex Stefanescu care, „chiar daca nu mai face critica de intimpinare, va avea un mare impact dupa aparitia «Istoriei literaturii contemporane»".

Criticul Mircea Mihaies il vede la maxima audienta pe Dan C. Mihailescu, dar precizeaza ca e o concurenta inegala intre critica ecranului si critica pixului. Pentru cea de-a doua alege un singur nume: Alexandru Cistelecan.

Editorul Calin Vlasie spune ca, din punctul sau de vedere, criticul de maxima audienta e Ion Bogdan Lefter, nu Dan C. Mihailescu, pe care il considera „un M. Ungheanu al generatiei '80". In topul sau, se mai afla, in ordine, Al. Cistelecan, Ion Simut si Paul Cernat.

Si cei fara dubii

Filosoful si editorul Gabriel Liiceanu: „In vreme ce Nicolae Manolescu se «clasiciza», trecind, dupa 1990, ca si alti colegi de generatie, prin avatarurile politicului si ale rolurilor sociale, contingentul celor care in '89 intrasera in al patrulea deceniu al existentei venea acum la rampa. Generatia lui Manolescu se institutionaliza, conducea reviste, ocupa catedre, intra in Academie.

Era firesc sa fie asa. Altii urmau sa aduca acum suflul noutatii si libertatea gindului si a gustului scapate de orice cenzura. Dintre acestia, cei mai vizibili comentatori ai faptului si ai evenimentului literar mi se par a fi Dan C. Mihailescu si Ioana Parvulescu.

Primul, dind seama cu inteligenta, umor si verva de «tot ce misca» in peisajul literar actual, celalalt (doamna Parvulescu adica), transformind comentariul literar in discurs epic si in opera de seductie".

Prozatorul Ioan Grosan il numeste fara sovaiala pe Dan C. Mihailescu drept criticul maximei audiente. Pe locurile urmatoare, Daniel Cristea Enache si Luminita Marcu. Eseistul si romancierul Andrei Oisteanu crede ca audienta maxima se imparte intre Dan C. Mihailescu si Nicolae Manolescu, chiar daca presedintele Uniunii Scriitorilor nu mai face critica de intimpinare.

Urmatorii clasati in ordinea preferintelor sale: Paul Cernat, Marius Chivu si Tania Radu.

Eseistul Stefan Borbely merge pe mina lui Dan C. Mihailescu pentru maxima audienta. „Stil savuros si spectaculos, dublat de o stiinta a literaturii. Pe locurile urmatoare, Paul Cernat, Daniel Cristea Enache si Ion Simut."

Prozatorul Radu Pavel Gheo il da pe primul loc pe Dan C. Mihailescu, „pentru prestatia lui publica si pentru ca stie sa-si faca meseria de critic si la televiziune. Urmatorii pe lista: Luminita Marcu, Costi Rogozanu, Paul Cernat, Marius Chivu, Daniel Cristea Enache".

Editorul Florin Lazarescu e convins ca Dan C. Mihailescu e criticul cu maxima audienta. In ordinea preferintelor il urmeaza indeaproape: Paul Cernat, Luminita Marcu, Simona Sora, Daniel Cristea Enache si Marius Chivu.

Clasamentul comentat

In privinta primului loc,lucrurile sint limpezi, Dan C. Mihailescu, in ceea ce priveste numarul de optiuni. Am mai avut inca 20 de scriitori chestionati care au preferat raspunsuri in doi peri sau au optat pentru Dan C. Mihailescu, dar ne-au somat sa nu-i citam, ca sa nu se strice cu ceilalti.

Aceiasi ne-au dat, fiecare in parte, si un clasament aleatoriu al criticilor de intimpinare, din care rezulta un pluton compact, cu aceeasi configuratie ca in clasamentul celor 15.

Un lucru e clar, ca nici unul dintre criticii de verdict de azi nu are autoritatea lui Nicolae Manolescu si ca tinerii critici de intimpinare alearga inca umar la umar, si ideal ar fi daca aceasta competitie s-ar mentine si in urmatorii ani. Asteptam pe site clasamentele cititorilor.

Se intoarce Manolescu?

Dupa ce va termina „Istoria literaturii", va reveni Nicolae Manolescu la critica de intimpinare? „Mi-au ajuns 32 de ani. Nu mai fac asta."

(Cristian Teodorescu, Catalina George)