Presedintele s-a aflat in ultimele zile sub foc incrucisat. Chiar daca nu l-au mai atacat obisnuitii Nastase, Voiculescu si Orban, a primit rafale de la Emil Constantinescu si apropiatii acestuia, de la oficialii europeni si de la publicatii pe care le considera ca servind interesele unor „grupuri mafiote".

Saptamina nu a inceput prost pentru presedintele Traian Basescu. Dar nici bine. Aflat intr-o vizita oficiala in Franta, seful statului a fost primit cu oarecare raceala. In loc sa obtina o data precisa pentru ratificarea Tratatului de aderare a Romaniei la UE, Basescu a primit doar promisiuni ca Parlamentul francez se va pronunta „cit mai curind posibil".

Reincalzirea dosarului „Basescu-informatorul"

Nu apucase presedintele sa se intoarca de la Paris, ca acasa il asteptau deja vilvataile cauzate de reaprinderea dosarului privind relatiile sale cu fosta Securitate. Dornic de a iesi din anonimat, fostul presedinte al Romaniei, Emil Constantinescu, a redeschis acest subiect.

Invocind anumite documente, pe care le avea inca de pe vremea cind era sef al statului, Constantinescu a reluat acuzatiile privind colaborarea lui Basescu cu fosta Securitate. Basescu a raspuns acestor atacuri abia miercuri seara, cind s-a intors din vizita in Georgia. „Presedintele Constantinescu este un om care nu a lasat nici o dira in mandatul sau, pentru Romania.

Asa ca nu sint dispus sa iau in seama oameni care au pierdut vremea cit au condus Romania."

Subtierea anticoruptie, taxata prompt

Nici sondajele care il prezentau pe culmile increderii romanilor nu apucasera sa se raceasca si joi, Basescu a mai primit o rafala. De la oficialii europeni. Acestia au taxat prompt autosuficienta lui Basescu in privinta combaterii coruptiei din Romania. Aflat la Paris, presedintele a stupefiat prin declaratiile potrivit carora „Romania - tara corupta nu mai este o realitate".

In replica, presedintele Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, Rene van der Linden, aflat la Bucuresti, i-a transmis lui Basescu ca „nu trebuie facute compromisuri in privinta coruptiei daca vrem sa dovedim ca in Romania este o democratie adevarata". „Doar atunci veti putea linisti temerile din Europa", a avertizat oficialul european.

Direle lui Basescu dintr-o guvernare aproape uitata

Tot joi, Basescu a mai fost antrenat intr-un scandal. Mugur Ciuvica, un apropiat al lui Emil Constantinescu, l-a acuzat pe Basescu ca, in 1999, cind era ministrul Transporturilor, practica imixtiunea in actul de justitie.

Conform unei inregistrari audio prezentate de Ciuvica, Basescu s-a aratat intrigat de faptul ca liderii PD nu au fost informati ca unul dintre prefectii partidului urma sa fie arestat, astfel incit sa se dea partidului posibilitatea sa-l schimbe inainte de a i se pune catusele.

Presedintele acuza grupurile mafiote

Desi a facut slalom printre toate acuzele, Basescu a izbucnit joi seara la un post de televiziune si a solicitat sa intre in direct, prin telefon, pentru un contraatac consistent. El s-a declarat victima unor grupuri de interese mafiote care vor sa-l opreasca din campania sa impotriva coruptiei si a acuzat presa pentru contributia sa la stricarea imaginii presedintelui Romaniei.

,,Se distribuie fluturasi, scosi din tipografii, cu mesaje cum ca ia Basescu banii preotilor, profesorilor, medicilor. E o campanie formidabila, dar va asigur ca nu ma opresc", a incheiat Basescu. •

Linistit de Morar

Timp de aproape un an de zile, problemele imobiliare ale lui Traian Basescu au fost uitate. Dosarul de la Parchet pentru modul in care a achizitionat casa din strada Stefan Mihaileanu a fost readus pe tapet de o serie de publicatii care acuzau insistent ca procurorii au ingropat cazul. Basescu nu a trebuit sa sune la seful DNA, Daniel Morar, pentru a se interesa de soarta acestui dosar.

Pentru ca insusi Morar a precizat ca Basescu nu poate fi anchetat pe durata exercitarii mandatului de presedinte.

Solutia romaneasca pentru Kosovo

Prin declaratiile facute in Franta, Basescu a mai atins un subiect sensibil, stirnind noi controverse. El a prezentat presedintelui Frantei o solutie pentru modul in care ar trebui tratate problemele minoritatilor pornind de la situatia din Kosovo.

„Solutia romaneasca" propune mentinerea actualelor frontiere pentru provincia Kosovo, moneda proprie, dar nu politica externa proprie, forte politienesti kosovare, nu insa si armata.

Solutia a fost prinsa din zbor de radicalii maghiari din Romania care, fericiti, au apreciat ca Basescu s-a declarat in acest fel pentru autonomia teritoriala a Tinutului Secuiesc, obiectiv pentru care militeaza minoritatea maghiara. De aceasta data, Basescu si-a atras criticile liderilor PSD.

Vicepresedintele Titus Corlatean a replicat ca, prin acele declaratii, Basescu „nu a luat in calcul impactul lor, dovedind inca o data inabilitate in zona politicii externe, doar pentru ca i s-a redesteptat obsesia de lider regional". „Basescu a pierdut o buna ocazie sa taca", a incheiat Corlatean prima runda a controverselor care vor avea loc pe „solutia Basescu-Kosovo".