Piata de capital romaneasca a primit cu destul de multe rezerve vestea ca Fondul Proprietatea, infiintat de autoritati pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati abuziv, va fi cotat la Bursa de Valori Bucuresti de la jumatatea anului 2006.

"Ma tem ca Fondul Proprietatea nu va intra la tranzactionare in BVB la jumatatea anului viitor pentru ca stiu cum se misca statul in general si cum s-au derulat subscrierile anterioare pentru despagubirea fostilor proprietari, nefinalizate nici acum, la un an de la depunerea documentelor pentru oferte", sustin reprezentantii societatilor intermediare care sunt membre ale Bursei de Valori Bucuresti.

"Fondul Proprietatea arata ca un fel de Societate de Investitii Financiara - SIF, dar anuntul legat de cotarea sa nu este transparent si nu ofera pietei informatii suficiente pentru deciziile viitoare si, mai ales, nu se spune cine va raspunde pentru deciziile luate si ce garantii se aduc", sustin analistii bursieri.

Un exemplu in acest sens, dat de brokeri, este ca Guvernul vrea sa includa in Fondul Proprietatea si unele creante de incasat ale Romaniei.

"Daca ar introduce aceste creante la valoarea recuperata ar fi bine, dar noi am inteles ca vor fi trecute in capital la valoarea de recuperare, cand toata lumea stie ca, prin licitatie pentru o datorie a Irakului de 2 miliarde euro nu pot sa scot mai mult de 11 milioane euro", ne-au declarat surse din cadrul pietei de capital.

Citeste articolul complet in Averea