Incoltit din toate partile de acuze (mai vechi si mai noi), presedintele Traian Basescu a raspuns, vinerea trecuta, cu o miscare surprinzatoare: l-a numit pe Sergiu Medar consilier prezidential pe probleme de securitate si, prin consecinta, coordonator al Comunitatii Nationale de Informatii (CNI).

Mutarea lui Basescu este de doua ori suprinzatoare. In primul rind, pentru ca vine foarte repede dupa infiintarea CNI, in conditiile in care se parea ca va urma o dezbatere publica mai larga despre calitatea (politician sau profesionist in informatii) a celui care va ocupa acest post.

In al doilea rind, numirea lui Medar – pina acum sef al Directiei Generale de Informatii a Armatei – este o supriza pentru ca analistii dadeau ca sigura desemnarea in acest post fie a lui Claudiu Saftoiu, fie a lui Vasile Blaga.

Preferinta presedintelui s-a indreptat spre un profesionist in domeniu, care, conform unor informatii neconfirmate, l-ar fi sprijinit pe Basescu in doua situatii-limita: criza jurnalistilor rapiti in Irak si controversa privind apartenenta actualului presedinte la unul dintre serviciile secrete din perioada comunista.