Premierul Calin Popescu Tariceanu si-a motivat absenta de la intalnirea cu sindicalistii din invatamant, de duminica dimineata, prin obligativitatea de a participa la conferinta dedicata aniversarii a zece ani de la lansarea Parteneriatului Euro-mediteranean, cunoscut ca „Procesul Barcelona".

La evenimentul organizat de presedintia britanica a Uniunii Europene in 28 noiembrie participa si Majestatea Sa Regele Juan Carlos I.

Obiectivul principal al reuniunii de la Barcelona este de a relansa procesul de cooperare in regiunea mediteraneana, la nivel economic si politic, precum si intarirea colaborarii pentru combaterea terorismului.

La lucrarile conferintei sunt reprezentate cele 25 state membre ale Uniunii Europene, la care se adauga Romania si Bulgaria, ca state in curs de aderare, precum si cele zece state partenere: Maroc, Algeria, Tunisia, Egipt, Iordania, Siria, Liban, Autoritatea Palestiniana, Israel si Turcia. Premierul roman este invitatul omologului sau britanic, Tony Blair.

Cu ocazia participarii la Conferinta de la Barcelona, premierul Tariceanu si-a programat in 27 noiembrie intalniri cu Jan Pieter Balkenende, prim-ministru al Olandei, si cu reprezentanti ai comunitatii romanilor din Spania.