Doua dintre fundatiile prezidate de Adrian Nastase, care s-au bucurat de substantiale fonduri guvernamentale si avantaje in timpul guvernarii PSD, sint astazi in pragul falimentului. Noua putere le-a intarcat de la bugetul statului, pentru ca a considerat ca se ingrijeau de imaginea liderului PSD.

Adrian Nastase, presedintele Camerei Deputatilor, este un activ membru al societatii civile: el este membru sau detine functii de conducere in numeroase organizatii neguvernamentale. Cit a fost premier al Romaniei, Nastase le-a recunoscut unora statutul de utilitate publica, le-a dat miliarde de lei, cladiri, terenuri si paza militara.

La schimbarea puterii, fundatiilor cu pricina li s-au taiat fondurile de la bugetul statului. De aceea, doua dintre organizatiile altadata infloritoare - Fundatia „Titulescu" si „Casa NATO" - dau acum sa traga obloanele. Nastase este presedinte de onoare la amindoua.

Fundatia „Titulescu"a inghitit 10 miliarde in 3 ani

Fundatia Europeana „Titulescu" are ca principal scop restituirea operei politico-diplomatice a lui Nicolae Titulescu, dar organizeaza dezbateri si simpozioane si pe alte teme. Infiintata in 1991, organizatia a primit statutul de utilitate publica in iunie 2002.

Dupa numai o luna, guvernul i-a acordat dreptul de folosinta gratuita, pe 49 de ani, asupra unui mic palat de secol al XIX-lea, monument istoric, proaspat renovat de catre RAAPPS, aflat pe Soseaua Kiseleff nr. 47. Tot atunci, din fondurile Secretariatului General al Guvernului pentru imaginea Romaniei, Fundatia a primit 2,281 miliarde de lei pentru sustinerea activitatii.

In august, guvernul a mai alocat 11 milioane de lei pentru constituirea „Arhivei Nicolae Titulescu" de catre fundatia lui Nastase. Fondurile guvernamentale au curs si in 2003: trei miliarde de lei pentru „acoperirea unor cheltuieli" si 610 milioane de lei pentru editarea a doua volume din opera lui Titulescu.

Iar in 2004, guvernul a mai virat patru miliarde de lei in conturile Fundatiei, pentru cheltuielile de intretinere si pentru editarea a doua volume din opera lui Titulescu. Rezultatele acestor finantari s-au concretizat in citeva simpozioane sau mese rotunde si citeva carti.

George Potra, directorul executiv al Fundatiei „Titulescu", a recunoscut ca fundatia era folosita de oficiali guvernamentali pentru a transmite anumite mesaje de politica externa, care erau mai usor digerabile ca venind din partea „societatii civile" decit de la autoritatile statului.

Pericol de evacuare

Anul acesta insa, Fundatia „Titulescu" n-a mai primit nici un leu. Potra ne-a spus ca organizatia nu mai are decit doi angajati, care n-au primit leafa de 11 luni incoace, si ca RAAPPS a chemat-o in judecata pentru neplata utilitatilor in valoare de 800 de milioane de lei vechi.

„Am mai obtinut sponsorizari de la citeva banci, in total 350 de milioane, bani cu care am platit o parte dintre penalitatile la utilitati si am organizat citeva manifestari. Daca guvernul nu intelege sa ne dea bani, vom pierde procesul cu RAAPPS si probabil vom fi evacuati", ne-a declarat Potra.

El reproseaza noii puteri ca se razbuna pe fundatie pentru ca aceasta a fost infiintata si condusa de Adrian Nastase. „Titulescu apartine tuturor, nu doar unui partid. Nu e corect ca fundatia care ii poarta numele sa fie victima luptelor politice", se plinge directorul organizatiei.

George Potra n-a putut sa ne raspunda de ce fundatia nu poate functiona si pe baza de finantari private sau de ce nu este ajutata in continuare de Nastase, care, in calitate de presedinte executiv al PSD, ar fi de asteptat sa aiba inca influenta asupra oamenilor cu dare de mina din partid.

Organizatie neguvernamentala guvernamentala

Cabinetul Nastase a fost si mai generos cu Asociatia „Casa NATO", care isi are sediul in fosta resedinta a lui Nicolae Ceausescu, din strada Primaverii nr. 50. Tot la simpozioane si mese rotunde s-a rezumat si principala activitate a „Casei NATO". Dar Nastase folosea actiunile asociatiei pentru a se intilni intr-un cadru informal cu diversi responsabili europeni si americani.

Prin modul de finantare, cu bani aproape exclusiv de la guvern, „Casa NATO" poate fi considerata un nonsens: organizatie neguvernamentala guvernamentala.

Din fondurile destinate imaginii externe a Romaniei, in septembrie 2002, guvernul i-a dat 3,12 miliarde de lei pentru a se utila complet cu tehnica de calcul si a-si face un site pe Internet.

In decembrie, acelasi an, guvernul a mai scos din buzunarul public inca noua miliarde de lei pentru „Casa NATO", bani cu care asociatia a functionat in 2003, an incepind cu care a mai beneficiat de un mic privilegiu: paza cu jandarmi, platita tot din bani publici. In ianuarie 2004, a fost din nou finantata cu 9,5 miliarde de lei.

Directorul executiv al asociatiei, Alexandru Serban, ne-a declarat insa ca a cheltuit numai sapte miliarde de lei, ca de restul n-a fost nevoie. „Lucram pe proiecte si decontam. Daca nu mai facem niste proiecte, nu mai primim nici banii", ne-a explicat el.

Totusi, cu citeva zile inainte de trecerea PSD in opozitie, pe 14 decembrie 2004, guvernul condus de Adrian Nastase a dat o noua hotarire, prin care a alocat tot 9,5 miliarde de lei organizatiei, pentru ca aceasta sa nu aiba emotii in acest an. „Guvernul a hotarit, dar apoi n-am mai primit banii. Nu stiu de ce.

Ne-am descurcat cu finantari, cam la jumatate din suma, din alte surse, atit din tara, cit si din strainatate", ne-a spus Serban. El a adaugat ca anul acesta n-a mai cerut guvernului bani si afirma ca totul merge ca si inainte.

Realitatea il contrazice. La o vizita pe care am facut-o la sediul asociatiei „Casa NATO", in urma cu citeva zile, am gasit locul pustiu.

Paza militara pentru o secretara

Imobilul este pazit ca un obiectiv militar. Nu intri decit dupa ce esti legitimat de jandarmi si inscris intr-un registru. Fotografiatul este interzis. Seful obiectivului, care s-a recomandat capitanul Cristea, n-a putut sa ne explice de ce un ONG este pazit cu arma in mina. „Asa sint ordinele" - a spus el. In sediul asociatiei „Casa NATO" era doar secretara.

Ea ne-a spus ca, de obicei, pe Serban il gasim intr-un alt birou, undeva in centru, si ca nu prea mai este activitate acolo, caci urmeaza ca organizatia sa se mute. Serban a negat ca s-ar pregati sa se mute, dar a admis ca activitatea s-a redus „la jumatate".

Desi Romania a devenit membru NATO de citiva ani, Serban considera ca asociatia sa isi justifica existenta prin „nevoia de a informa opinia publica despre obligatiile pe care le avem in Alianta". •

Activitatea ONG-ista a lui Nastase

Adrian Nastase este membru in Societatea Franceza de Drept International (Paris), Asociatia Romana a Barourilor, Societatea Americana de Drept International, Asociatia Euro-Atlantica „Manfred Wörner", membru fondator al Institutului Roman pentru Drepturile Omului, vicepresedinte al Consiliului Mondial al Fostilor Ministri ai Afacerilor Externe, presedinte al Asociatiei de Drept International si

Relatii Internationale si al Asociatiei Romane de Politica Externa, presedinte de onoare al Fundatiei Europene „Titulescu" si al Asociatiei „Casa NATO"