Reprezentantii noului guvern conservator polonez au deschis vineri arhivele militare ale Tratatului de la Varsovia, incercand sa evidentieze cat mai clar desprinderea tarii de trecutul comunist. Peste 1.700 de dosare, considerate secrete pana in prezent, au fost transmise deja Institutului National al Memoriei, unde vor putea fi studiate de istorici.

Decizia a fost sustinuta pe deplin de premierul Kazimierz Marcinkiewicz. „Sunt sigur ca toate tarile doresc sa isi construiasca prezentul si viitorul pe baza adevarului", a declarat acesta pentru presa poloneza.

Dosarele, tinute pana in prezent in arhivele militare din capitala Poloniei, includ detalii ale „Operatiunii Dunarea", invadarea Cehoslovaciei, in 1968, de trupele Tratatului de la Varsovia.

Printre documentele prezentate vineri de ministrul polonez al apararii, Radoslaw Sikorski, se afla si o harta care prezinta reactia tarilor membre ale Tratatului la un ipotetic atac declansat de NATO. Harta arata intentia Uniunii Sovietice de a lansa un contraatac cu bombe nucleare in Germania, Olanda, Danemarca si Belgia.

Planurile operatiunii, botezate „Sapte zile pana la raul Rin", stabileau ca trupele Tratatului de la Varsovia vor ajunge la granita franco-germana in numai o saptamana de la ipoteticul atac al NATO.

Citeste articolul integral in Evenimentul Zilei