Ministrul Justitiei, Monica Macovei, condamna Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pentru ca nu reuseste sa dea exemple de integritate, in contextul reformei si al unei justitii independente.

Monica Macovei a amintit la Antena 3 in cadrul emisiunii "Cafeaua cu sare", cele trei mari probleme de integritate ale CSM-ului, si anume magistratii Huza - procurandu-si o locuinta din Fondul Locativ de Stat, Barbulescu, modificand regulamentul de examen pentru a-si favoriza fiica, si Bejinariu - colaboratoare a Securitatii.

Luni, ministrul Macovei va trimite o scrisoare sefului CSM, in care atrage atentia asupra faptului ca la Concursul pentru Institutul National al Magistraturii, din numarul total de contestatii, 34 de solutionari aratau o diferenta mai mare de un punct intre nota examenului si cea dupa contestatie.

Peste 100 de judecatori au contestat rezultatele initiale ale examenului de promovare in functii de executie organizat, luna aceasta, de catre Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) si Institutul National de Magistratura (INM).

"Nici un concurs al CSM n-a fost lipsit de suspiciuni", a declarat ministrul Justitiei.

Monica Macovei s-a aratat surprinsa ca dupa mai bine de o luna, nici un magistrat din CSM nu a renuntat la functiile pe care le detin in instante, asa cum a recomandat Raportul Comisiei Europene din 25 octombrie, pentru a evita conflictele de interese.

Ministrul Justitiei si-a reconfirmat pozitia vizavi de atitudinea si actinile CSM, si a promis ca, desi nu-i face placere sa se razboiasca cu CSM, nu le va permite magistratilor "sa-si faca de cap."