Un raport publicat de MasterCard Europe dezvaluie ingredientele-cheie care contribuie la un adevarat „Weekend De Nepretuit". In primul sau studiu de acest gen, MasterCard a descoperit ca romanii sunt cei mai romantici europeni, iar nemtii sunt cei mai mari petrecareti.

Cu toate acestea, conform studiului, petrecerea timpului cu membrii familiei joaca un rol central in realizarea weekend-ului perfect.

Raportul „Secretele unui Weekend De Nepretuit" a fost realizat in 12 tari europene si comandat de MasterCard pentru a vedea care sunt ingredientele unui weekend reusit, partenerii preferati intr-un asemenea weekend, dorintele respondentilor si modul in care acesti factori variaza de la o tara la alta in Europa.

„Am fost surprinsi si amuzati de descoperirile pe care le-a aratat „Raportul Secretele unui Weekend De Nepretuit", spune Denisa Mateescu, General Manager Southeastern Countries, MasterCard Europe. „Pe masura ce lumea in care traim devine din ce in ce mai omogena, este incurajator sa vezi ca in Europa exista inca o mare varietate culturala.

Din raport rezulta ca ingredientele unui „Weekend De Nepretuit" variaza nu numai de la o persoana la alta, ci si de la tara la tara."

Studiul arata ca weekend-urile romantice sunt prima alegere in Europa, 65% dintre cei chestionati afirmand ca romantismul este fie esential, fie preferat pentru a avea un weekend excelent. Romanii sunt pe primul loc in topul romantismului, 88% dintre cei intrebati au spus ca un weekend reusit este obligatoriu un weekend romantic, fata de numai 26% dintre respondentii din Polonia.

Practic toti romanii declara ca ar dori sa isi petreaca weekend-ul perfect in compania partenerului lor de viata.

Exista o preferinta care uneste europenii atunci cand vine vorba de weekend-ul perfect si anume petrecerea timpului alaturi de familie. 92% sunt de acord cu afirmatia ca weekend-ul ar trebui sa fie petrecut cu familia, iar 86% afirma ca un weekend alaturi de familie fara alte evenimente ar fi un weekend grozav. Majoritatea romanilor (85%) si-au petrecut un weekend cu familia in ultimele 12 luni.

„Weekend-urile noastre devin din ce in ce mai pretioase in societatea de astazi, iar oamenii incearca in permanenta sa isi petreaca weekend-urile cat mai placut. Este interesant sa vezi ca, in ciuda tuturor presiunilor, avem inca valori familiale extrem de puternice, iar weekend-urile sunt dedicate in principal familiei.

Studiul arata ca nemtii si romanii par sa fie cei mai orientati catre familie, declarand ca familia este ingredientul cheie pentru un weekend excelent", spune Denisa Mateescu.

Cand vine vorba de cheltuirea banilor in weekend, majoritatea romanilor (71%) declara ca in timpul weekend-urilor cheltuiesc mai multi bani pentru persoana iubita decat pentru ei insisi, iar numai un sfert (26%) admit ca fac mai multe cheltuieli in interes personal.

In ceea ce priveste activitatile neobisnuite, o treime din romani si-a petrecut un weekend facand munca de caritate (35%) si un numar similar a fost la cules de ciuperci (33%). O cincime dintre romani (20%) ar dori sa petreaca un weekend cu Julia Roberts si un numar similar s-ar bucura de compania Andreei Esca (18%).

Mai putin populari sunt Papa si Michael Schumacher (10%), Regina Angliei si Madonna (7%), Pele si George W. Bush (6%) si in cele din urma Michael Jordan (4%).

Pe de alta parte, weekend-ul ar fi cu adevarat ratat pentru o treime din noi daca ne-am certa cu partenerul de viata (72%), daca am ramane fara bani (72%) sau daca persoanele cu care ne-am facut planuri s-ar razgandi.

In concluzie, aproape toti romanii (94%) sunt de acord ca weekend-ul trebuie petrecut alaturi de familie. Cu toate acestea, aproape trei sferturi sunt, de asemenea, de acord cu alternativa ca weekend-ul este pentru petreceri si distractii (82%), pentru a nu face nimic, pentru a se relaxa (68%) sau pentru a manca si a face multa miscare (65%).

Alte rezultate:

• 25% din romani declara ca locatia perfecta pentru weekend ar fi o cabana la tara, iar 17% spun ca locatia perfecta ar fi o plaja in Caraibe

• Un sfert (24%) dintre romani mentioneaza ca si-ar dori sa aiba familia alaturi

intr-un weekend special, desi un numar substantial (15%) cauta liniste si locuri neaglomerate

• Romanii considera ca aerul curat, nepoluat, este esential pentru un weekend excelent (72%), dar si vremea insorita (58%). Alcoolul este ultimul pe lista (3%).

• Hainele noi (72%) reprezinta cele mai apreciate lucruri care pot fi cumparate, urmate de carti (68%), obiecte pentru casa (66%), CD-uri, casete video sau DVD-uri (60%), mancare (58%), gadgeturi electronice (58%) si produse de infrumusetare (56%).

• Oboseala (48%) si responsabilitatile de serviciu (47%) sunt aspectele care ne impiedica sa ne bucuram de weekend, urmate de responsabilitatile familiale (44%) si alte sarcini (42%).