Romania va deveni, probabil, dupa Germania si Olanda, a treia tara europeana in care Posta nu va mai fi o companie la care statul sa fie actionar majoritar. In iulie, guvernul a emis o hotarare pentru angajarea unui consultant international in vederea privatizarii.

Ramane de vazut cine va fi interesat de achizitionarea unei structuri bolnave, in care investitiile necesare modernizarii sunt uriase. Mai trebuie aflat daca noul proprietar va agrea continuarea platii pensiilor, alocatiilor si ajutoarelor sociale, activitate pe care Posta o desfasoara actualmente in pierdere.

Serviciile de posta sunt administrate de stat in majoritatea tarilor europene. Doar Deutsche Post si PTT Post (serviciile postale olandeze) sunt companii private. Posta Romana le calca pe urme. Cel putin, asta este intentia guvernantilor. Procesul de privatizare va fi insa, cu siguranta, unul extrem de complicat.

"Suntem pe la anul 1970"

Investitiile necesare aducerii serviciilor postale autohtone la standarde europene sunt imense, de ordinul miliardelor sau chiar zecilor de miliarde de euro.

Dan Mihai Toader, presedinte si director general al CN Posta Romana, sustine ca „investitiile imediate, care sa ne aduca de la nivelul anului 1970, unde ne aflam, macar la nivelul anului 2000, ar trebui sa fie de 80-100 de milioane de euro".

Practic, ar trebui modernizate toate oficiile postale rurale si chiar si cele din mediul urban - cu totul, circa 7.000 de locatii. O parte a oficiilor din orase au fost igienizate, dar nu se pot compara cu oficiile postale din Vest.

Trebuie achizitionate si dotate o serie de spatii in Bucuresti si marile orase pentru a se compensa evacuarea Postei din sediile detinute anterior in comun cu Romtelecom. Se impune, de asemenea, innoirea completa a tehnicii de calcul si a biroticii.

Personalul Postei va trebui instruit pentru a se putea conforma metodologiei de lucru occidentale, iar salarizarea ar fi logic sa fie corespunzatoare (in prezent, salariul mediu in Posta reprezinta cam trei sferturi din salariul mediu pe economie).

Cititi articolul integral in Saptamana Financiara