Sursele de finantare ale televiziunilor din Romania sunt lipsite de transparenta, releva un raport despre reglementari, politici media si independenta televiziunilor, lansat luni de Institutul pentru o Societate Deschisa (Open Society Institute – OSI) si Centrul pentru Jurnalism Independent.

EUMAP (EU Monitoring and Advocacy Program of the OSI) a monitorizat situatia din 20 de tari europene (state membre UE, candidate si potential candidate) si s-a concentrat, in mod special, asupra politicilor de media si a reglementarilor din fiecare tara, menite sa garanteze independenta politica si economica a televiziunii.

Lansarea versiunii in limba a romana a raportului despre Romania s-a facut in prezenta lui Jonathan Scheele, Seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania si a lui Quinton Quayle, Ambasadorul Marii Britanii in Romania, care au au subliniat ca libertatea mass-media a crescut simtitor in ultimul an.

Dar au si atras atentia asupra faptului ca nu se cunosc finantatorii din spatele televiziunilor si mai ales asupra calitatii proaste a programelor transmise de cele mai multe posturi tv.

Manuela Preoteasa, raportorul pentru Romania, a prezentat concluziile raportului si a aratat ca televiziunile comerciale nu depun un raport financiar anual care sa releve si sursele de finantare, singurele cifre disponibile fiind cele incluse in bilanturile contabile prezentate autoritatilor fiscale.

In Romania nu exista inca reglementari care sa restrictioneze proprietatea incrucisata - respectiv mass-media si firme de cablu sau agentii de publicitate, fapt care incurajeaza anumite grupuri de interese sa construiasca trusturi mediatice in scopuri politice.

Textul final al studiului, lansat la Bruxelles in luna octombrie, include o privire de ansamblu regionala, rapoartele pentru fiecare tara si recomandari concrete facute guvernelor, organizatiilor internationale si organismelor de reglementare, recomandari menite sa asigure cadrul in care televiziunea sa isi indeplineasca misiunea publica si sa joace un rol democratic.

  • Raportul EUMAP privind televiziunile din Romania