Sondajele arata ca PD a crescut intr-un an cit altii in trei mandate. De la 10% cit adunase in cursul anului trecut a ajuns acum la 29%. O crestere pe cit de spectaculoasa, pe atit de putin meritata.

Ce ramine din PD daca decupam factorul Basescu? Un partid fara lideri de anvergura, cu o conduita politica bazata in principal pe opozitia fata de propriii parteneri de guvernare, fara proiecte majore de care sa-si lege numele si mediocru in gestionarea situatiilor de criza.

Codasi de pluton

Desi sondajele indica PD drept cel de-al doilea partid dupa PSD, cind vine vorba despre increderea populatiei in liderii politici, cei ai PD abia apar pe ultimele locuri. Cel mai popular dintre ei, presedintele partidului, Emil Boc abia atinge 30% "incredere" in zilele lui bune, ultimele sondaje plasindu-l in coada clasamentului, pe locul 8.

Urmatorul ca vizibilitate este secretarul general Vasile Blaga. Dar conform ultimului barometru INSOMAR, acesta este considerat de incredere de doar 20% dintre romani, in timp ce 38% declara ca nu-l cunosc. Presedintele executiv, Adriean Videanu, nici nu apare in sondaje.

Angajamente uitate

Daca ar fi sa evaluam partidul dupa agenda politica de care incearca sa-si lege numele, nici aici, PD nu prea are cu ce se lauda. Pentru partidul condus de Boc, 2005 reprezinta anul marilor teme anuntate si abandonate. La inceputul anului, Emil Boc declara ca preluarea completa a puterii in Parlament si in teritoriu este obiectivul imediat al PD.

Dupa verdictul Curtii Constitutionale, schimbarea celor doi presedinti ai Camerei pare sortita esecului. Cit despre schimbarea presedintilor pesedisti ai Consiliilor Judetene, PD pare sa fi abandonat aceasta idee pe care acum citeva luni a impus-o aproape cu forta partenerilor de coalitie.

Motivul abandonului - Basescu s-a razgindit si considera ca sefii CJ nu trebuie schimbati in mijlocul mandatului. Un alt obiectiv asumat in campanie, combaterea migratiei politice, a fost abandonat. Democratii l-au lasat pe Ioan Oltean sa se lupte singur pentru acest proiect.

Opozitia din cadrul Coalitiei

Daca la capitolul "initiative" PD sta prost, el s-a distins in schimb prin opozitia uneori inversunata la actiunile partenerilor de guvernare. Dupa ce au declansat alaturi de PNL schimbarea conducerii TVR si a SRR, democratii au renuntat sa-si mai numeasca reprezentanti in noile Consilii de Administratie.

Si in acest caz, PD nu facea decit sa se ralieze la pozitia enuntata intre timp de Traian Basescu. Democratii s-au mai afirmat cu ocazia crizei generate de demisia ministrului Educatiei. Desi ministrii sai fusesera de fata la sedinta in care guvernul a aprobat bugetul, PD a protestat abia ulterior fata de faptul ca educatia nu primise 5% din PIB.

Strategia opozitiei in cadrul puterii este aplicata acum si in privinta statutului minoritatilor nationale.

Guvernarea din umbra PNL

Cit despre activitatea PD in guvern, aceasta a inregistrat mai mult esecuri decit succese, democratii gestionind prost crizele in care au fost implicati.

Inundatiile au scos in evidenta, intr-o prima faza, lipsa de coordonare dintre Ministerul Administratiei si cel al Mediului, precum si faptul ca Blaga, cel abilitat prin lege sa se afle in fruntea comitetului de criza, a lasat-o pe colega sa Sulfina Barbu sa contabilizeze bilele negre. Si in cazul crizei din educatie democratii au fost de prea putin ajutor.

In primul rind au aminat timp de aproape o luna numirea unui nou ministru in locul demisionarului Miclea. Noul numit, Hardau, a ramas tacut timp de inca o saptamina, in plina greva a profesorilor.

Vicepremierul democrat Gheorghe Pogea, principalul negociator cu cadrele didactice, a facut publica o lista cu salariile profesorilor, intr-un moment foarte tensionat al negocierilor, aruncind practic situatia in aer. •

Un partid de cumetrii

Cel mai celebru a fost fostul vicepremier Gheorghe Seculici, socrul primarului Aradului, Gheorghe Falca, acesta din urma avindu-l ca nas de cununie pe Traian Basescu. Succesorul lui Seculici, Gheorghe Pogea, a fost mai inainte omul de incredere al lui Videanu. Sotia ministrului Blaga a ajuns in fruntea Directiei juridice din Ministerul Educatiei, desi nu avea pregatire in domeniu.

Finul de cununie al lui Emil Boc a ajuns prefect la Cluj. Cumnata si fina presedintelui Basescu precum si viitorul cuscru al fratelui sefului statului au fost alesi vicepresedinti ai PD Constanta.