La aproape un an de la victoria „portocalie", Traian Basescu imparte serviciile secrete cu Ion Iliescu. Candva oameni de incredere ai fostului presedinte, Radu Timofte (SRI) si Gheorghe Fulga (SIE) conduc in continuare cele mai importante servicii de informatii.

Proveniti din PSD, dar iesiti din politica pentru a fi sefi peste cele mai influente servicii secrete, cei doi au supravietuit schimbarii de regim, caz fara precedent in Romania. Chiar daca nu a decapitat SRI sau SIE, Basescu a plasat noi adjuncti din interiorul serviciilor in apropierea directorilor „mosteniti" de la Ion Iliescu.

In plus, incearca sa institutionalizeze, prin crearea Comunitatii Nationale de Informatii, traditia mai veche care arata ca serviciile secrete raporteaza in primul rand Palatului Cotroceni.

Ultima achizitie vine de pe „axa"

Ultima achizitie a lui Basescu este generalul Sergiu Medar, propulsat consilier prezidential pe probleme de aparare si securitate si sef al Comunitatii Nationale de Informatii. CV-ul lui Medar, care a fost atasat militar la ambasada din SUA, arata ca, dupa Radu Timofte - care nu face niciun secret din colaborarea SRI cu CIA -, si seful CNI se inscrie pe „axa" cu Washingtonul.

Si tot ca Timofte, Medar supravietuieste „regimurilor". Ba, mai mult, urca: este numit sef al Directiei de Informatii Militare in 1999 - se spune, propulsat de Petre Roman, pe atunci unul dintre liderii coalitiei de guvernare -, in octombrie 2005 ajunge sef al Directiei Generale de Informatii a Armatei, iar in urma cu cateva zile devine „stapanul spionilor".

Citeste articolul complet in Evenimentul zilei