Google reuseste sa capteze din nou atentia proprietarilor de site-uri de pretutindeni cu un nou instrument de fidelizare a netizenului: un software specializat de analiza a traficului web, gratuit si de o complexitate care multumeste si pe cel mai carcotas webmaster.

Programul este gratuit si este practic un nou serviciu integrat sub umbrela marcii Google, putand fi accesat la adresa http://www.google.com/analytics/.

Interesant este ca Google nu a reinventat 'apa calda': acest software exista de cativa ani pe piata programelor de analiza a traficului web, pana acum fiind cunoscut sub numele de Urchin (http://www.urchin.com), fiind preluat si inglobat de Google sub marca cea mai notorie a anului 2004.

Mai mult, Google a realizat un modul de integrare a analizei campaniilor CPC si nu numai, oferind practic 'raiul pe pamant' tuturor webmasterilor dornici sa-si analizeze si sa-si imbunatateasca site-urile, atat din punct de vedere tehnic (functional, usability) cat si din punct de vedere al marketingului specific.

Cu aceasta miscare, gigantul american isi consolideaza pozitia de Exhaustive ASP (Application Service Provider) pe care Yahoo si MSN incearca din rasputeri sa o egaleze.

Pe langa bogatia de rapoarte oferite de acest program, Google ofera si o importanta sectiune destinata site-urilor de e-commerce.

Puteti stabili obiective (asa-zisele goals) cu care veti putea cuantifica intr-o maniera mai mult decat facila obiectivele comerciale si gradul lor de realizare, eficienta fiecarei pagini, link si asa mai departe in procesul de finalizare a comenzii pe sectiunea de shopping din site.

Un singur step back: pentru site-urile mari (peste 5 milioane de afisari), acest serviciu nu mai este gratuit. Ne-am interesat pentru dumneavoastra: tot ce va trebuie este un cont la Google sau Gmail (serviciul de freemail oferit de Google ce nu mai are credem noi nevoie de nici o prezentare), cu ajutorul caruia veti obtine un script de fix doua linii de cod.

Acestea practic fac minuni: o sumedenie de rapoarte pe care sunt convins ca veti fi curiosi sa le vedeti vor fi disponibile dupa ce scriptul va fi inserat in toate paginile site-ului.

Si o informatie de ultima ora: Google a sistat temporar realizarea de noi conturi ca urmare a "inghesuielii de la ghiseu" provocate. Oficialii Google au anuntat ca serviciul va fi din nou disponibil marelui public in scurt timp. Tineti aproape.