Dobanda este mai mica decat la euro sau dolar in cazul imprumuturilor in moneda elvetiana. Asteptam cu interes aparitia unor credite in yeni, dobanda de referinta pe aceasta piata fiind, in ultimii ani, negativa.

Dupa scaderea dobanzilor la creditele in lei, iata ca bancile vin cu o noua surpriza placuta pentru clienti: credite cu dobanzi de 6,5-7% la valuta.

Noutatea este insa aceea ca, spre deosebire de alte imprumuturi in valuta existente pe piata, acestea sunt oferite in franci elvetieni, fapt care si explica intr-o foarte mare masura nivelul scazut al dobanzii (pe piata monetara internationala dobanda LIBOR la 3 luni este de doar 0,85 puncte procentuale la francul elvetian, fata de 2,2% la euro si de 4,26% la dolar).

Oferta de creditare in franci elvetieni se adreseaza fiecarei categorii de consumatori, de la liber profesionisti la pensionari, de la cetateni romani la cetateni straini si apartine OTP Bank Romania, care de curand a lansat primele sale produse de retail.

Spre exemplu, pentru creditul la achizitia unui imobil de la OTP Bank Romania, dobanda este de doar 6,5% pentru franci elvetieni, comparativ cu 9,8% pentru lei, 8,5% pentru euro si 10% pentru dolari.

Acest produs nu necesita incheierea unei polite de asigurare de viata, iar banca nu percepe nici un comision de administrare a dosarului sau de retragere numerar, ceea ce reduce de asemenea costurile totale ale imprumutului.

de Gabriel Nitulescu; gabriel.nitulescu@mediaon.ro

Cititi articolul in intregime in revista Banii Nostri