Societatea pentru Justitie a solicitat astazi, 29 noiembrie, 2005 revocarea din functia de membru a Consiliului Superior al Magistraturii pe care o detine d-na Maria Huza.

Aceasta cerere este o consecinta a afirmatiilor sale grave formulate in cursul sedintei CSM din data de 16.11.2005. Prin aceste afirmatii, astfel cum au fost prezentate de mass media, sunt incalcate dispozitiile legale privind conduita si activitatea sa atat ca membra a CSM, cat si ca judecatoare.

Totodata, lipsa unei pozitii ferme a celorlalti membri ai Consiliului presupune o asumare tacita a acestor afirmatii.

Aceasta acceptare are consecinte nefaste asupra autoritatii si integritatii pentru una din principalele institutii chemate sa administreze procesul de reforma in Justitie si sa garanteze independenta judiciara.

Astfel, d-na Maria Huza avea obligatia, in calitatea sa de membru ales al CSM si de judecator, sa nu-si exprime „public opinia cu privire la procese aflate in curs de desfasurare sau asupra unor cauze cu care a fost sesizat parchetul" (art. 10 din Legea nr. 303/2004 modificata si completata).

Cu atat mai mult cu cat procedura penala in curs o priveste in mod direct, d-na Maria Huza avea indatorirea legala de a se abtine la a se exprima public asupra acestuia ori de a formula chiar si o solutie probabila in acest proces („Nici un judecator nu ar putea pronunta o solutie de condamnare". „Va fi achitare").

Nu in ultimul rand, domnia sa a amenintat pe procurorul investit cu urmarirea penala ca „va plati" pentru ca a declansat procedura de urmarire in cazul sau, fapt fara precedent si cu atat mai grav cu cat vine din partea unei membru al CSM.

Aceste motive sunt suficiente, in opinia noastra, pentru a solicita revocarea din functia de membra a Consiliului Superior al Magistraturii pe care o detine d-na Maria Huza. Aceste motive pot conduce la constatarea abaterii disciplinare prevazuta de art. 99 lit.

b) din Legea nr 303/2004 in sensul ca d-na Huza „a intervenit pentru solutionarea unei cereri" si a avut o „imixtiune in activitatea unui procuror".

Textul integral al cererii noastre de revocare se gaseste pe Forumul SoJust, la:

http://www.sojust.ro/forum/viewtopic.php?t=29