La aniversarea a 9 ani de la data la care a depus juramantul ca presedinte in fata Parlamentului, Emil Constantinescu propune formarea unui forum civic "Generatia Europeana", care sa contribuie la eforturile de integrare a societatii civile romane in Uniunea Europeana, sa devina vocal in sanctionarea coruptiei si sa se implice in dialogul cu autoritatile.

Analistii politici, dar si presedintele Traian Basescu, au calificat iesirile in mass-media ale lui Emil Constantinescu drept o relansare in politica romaneasca. Prin propunerea unui forum civic, Constantinescu traseaza si o strategie de actiune pe care se vor axa urmatoarele sale actiuni.

„Suntem datori sa propunem societatii un nou pact civic, in care cetateanul, cu cerintele si aspiratiile sale, sa fie pivotul actiunii statului si judecatorul permanent al eficientei si corectitudinii acesteia," a declarat fostul presedinte.

Acest forum se doreste a fi un parteneriat intre comunitatea academica si de cercetare, organizatiile neguvernamentale de aparare a libertatilor civice si de protejare a mediului, asociatiile civice, profesionale sau umanitare care sa lanseze in opinia publica teme de dezbatere si consultare.

Forumul ar trebui sa continue initiativele Coalitiei pentru un Parlament curat, sa reia propunerile Institutului pentru Politici Publice vizand introducerea votului nominal in Parlament si monitorizarea individuala a activitatii consilierilor locali si a parlamentarilor.

Formele de promovare a acestei constuctii civice se vor materializa prin dialoguri in mass-media, forumuri de discutie pe Internet si publicatii de informare, ce vor sustine cateva directii generale de actiune: reforma structurala a administratiei publice si redobandirea increderii cetatenilor in institutiile statului, sustinerea reformarii Justitiei, reformarea si modernizarea sistemului de

educatie, promovarea identitatii culturale a romanilor in contextul integrarii europene si al globalizarii.